Onderzoek: 6 keer per dag eten om af te vallen?

Een dieet dat voor minstens 30% bestaat uit eiwitten is één van de beste manieren om af te vallen. Er is echter ook onderzoek gedaan naar hoe vaak je op een dag moet eten. Met hoeveel maaltijden per dag verlies je het meeste gewicht? Uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat een eiwitrijk dieet met zes eetmomenten per dag veel beter werkt dan een dieet met slechts drie maaltijden per dag.

Onderzoek
Het onderzoek bestond uit twee verschillende perioden. De eerste periode van 28 dagen aten de proefpersonen precies evenveel calorieën als zij verbruikten. Tijdens de tweede periode van 28 dagen aten de proefpersonen slechts 75% van de calorieën die zij verbruikten. De proefpersonen werden verder onderverdeeld in drie groepen:

Groep 1 (TD3): 3 maaltijden per dag. 15% eiwit, 25% vet en 60% koolhydraten.
Groep 2 (HP3): 3 maaltijden per dag. 35% eiwit, 20% vet en 45% koolhydraten.
Groep 3 (HP6): 6 maaltijden per dag. 35% eiwit, 20% vet en 45% koolhydraten.

Resultaten
De proefpersonen op het eiwitrijke dieet verloren meer vet en wonnen meer aan vetvrije massa. Een resultaat dat al vaker in soortgelijke onderzoeken naar voren is gekomen. De groep die 6 keer per dag at verloor echter nog meer vet dan de groep die slechts 3 keer per dag at. Ook won deze groep aan vetvrije massa. Proefpersonen met een eiwitrijk dieet met slechts 3 maaltijden per dag moesten wat vetvrije massa inleveren.

Om te onderzoeken waarom de proefpersonen met een eiwitrijk dieet en 6 maaltijden per dag betere resultaten boekte werd het energieverbruik van de proefpersonen gemeten. Het energieverbruik van de proefpersonen in de derde groep steeg aanzienlijk meer dan het energieverbruik van de proefpersonen in de eerste en tweede groep. Er werd gekeken naar de verhouding van de hoeveelheid calorieën die werd gegeten en de hoeveelheid calorieën die werd verbruikt door het lichaam. Het energieverbruik in de groep van 6 eiwitrijke maaltijden per dag werd bijna twee keer zoveel!

Conclusie
Een eiwitrijk dieet dat bestaat uit meer dan 30% eiwitten werkt beter dan een standaard dieet met slechts 15% eiwitten. Daarnaast werkt een eiwitrijk dieet met 6 maaltijden beter dan een eiwitrijk dieet met slechts 3 maaltijden per dag. Dit komt omdat het energieverbruik bij 6 maaltijden per dag hoger lag.