Minder vetopslag door glutenvrij dieet

Uit een onderzoek van de Universidade Federal de Minas Gerais in Brazilië met muizen is gebleken dat de muizen op een glutenvrij dieet minder snel dik werden dan de muizen met een normaal dieet.

Het onderzoek duurde 8 weken. De muizen kregen een dieet dat zeer rijk was aan vet. De ene groep muizen kreeg een glutenvrij dieet. De andere groep muizen kreeg een dieet dat voor 4,5% uit gluten bestond.

Na 8 weken bleek dat de muizen met een glutenvrij dieet minder vetreserve hadden opgebouwd dan de muizen die wel gluten kregen. Zowel het gewicht als het vetpercentage van de muizen die gluten aten nam veel meer toe dan de muizen die geen gluten aten.

De glutenvrije muizen hadden bovendien een beter werkend insulinesysteem. Dit bleek uit een lager glucoselevel van het bloed en een lagere toename aan een hormoon dat sterk in verband staat met de insulinespiegel. Dit hormoon, Homa-IR geeft de mate van resistentie aan. In onderstaande figuur is het glucose level en het hormoonniveau duidelijk lager bij de muizen die glutenvrij aten.

Daarentegen werd het gehalte aan nuttige stoffen juist hoger bij de muizen die glutenvrij aten. Zo nam het gehalte PPAR-gamma meer toe bij de glutenvrije muizen. Ook het eiwit GLUT4 nam meer toe. Dit eiwit zorgt ervoor dat glucose uit de bloedbaan wordt gezogen. Dit heeft vervolgens weer een gunstig effect op de insulinespiegel.

In de glutenvrije muizen steeg de aanmaak van TNF-alpha minder dan bij de muizen die wel gluten aten. TNF-Alpha is een ontstekingseiwit dat de werking van insuline remt. Hoe slechter de werking van insuline, des te sneller zul je dik worden en ziekten als diabetes ontwikkelen.

Uit bovenstaande resultaten blijkt dus duidelijk dat een glutenvrij dieet de vetopslag vermindert. Aanhangers van het Paleo dieet hebben nu dus wetenschappelijk onderzoek voor hun gedachte.