Low carb dieet leidt niet tot spierverlies

Tegenwoordig zijn de eiwitrijke diëten en de koolhydraatarme diëten ontzettend populair. Niet voor niks, onderzoek heeft al meerdere malen uitgewezen dat een eiwitrijk dieet inderdaad bijdraagt aan het verliezen van gewicht. Onderzoekers van de Italiaanse University of Padova hebben onderzocht of een koolhydraatarm dieet een effect heeft op de lichaamssamenstelling en de prestaties van sporters.

Het onderzoek
Voor het onderzoek werd een groep sporters getest. Het onderzoek bestond uit twee perioden. In de ene periode haalden de sporters hun energie voor 45% uit koolhydraten, 40% uit vetten en voor 15% uit eiwitten. De totale calorie inname was 2270 calorieën per dag.

In de andere periode kregen zij een dieet waarbij zij slechts 5% van de energie haalden uit koolhydraten. De energie kwam verder voor 55% uit vet en voor de overige 40% uit eiwit. De intake van calorieën werd verminderd naar 1970 calorieën per dag. Met 2,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht was het dieet zeer eiwitrijk.

Beide periodes duurden 30 dagen. De sporters hadden een gemiddelde leeftijd van 20,9 jaar.

Resultaat
Voor en na deze twee perioden werd het prestatievermogen van de sporters getest. Uit deze testen bleek dat de sporters nog evenveel spierkracht hadden. Het dieet had geen invloed op hun prestaties. Wat wel veranderde was de samenstelling van hun lichaam.

De proefpersonen hadden dus nog evenveel spierkracht maar vielen gemiddeld 1,6 kilo af in 30 dagen. Daarnaast nam het vetpercentage af met 2,6%. Daarbij moet in gedachten worden gehouden dat het ging om zeer fanatieke sporters welke 30 uur per week trainden. Het effect op het vetpercentage zal bij een gemiddeld persoon vermoedelijk veel hoger liggen. De spiermassa van de proefpersonen nam verder met 0,3 kilo toe. Iets wat vaker voorkomt bij een eiwitrijk dieet.