Hoe snijd je een ui zonder te huilen?

Uien snijden, een vervelend karwei waarbij vrijwel altijd tranen om de hoek komen kijken. Deze tranen ontstaan doordat er tijdens het snijden een soort gas vrij komt welke in combinatie met water een soort zwavelzuur vormt. Het water in je oog in combinatie met het gas dat vrij komt zorgt dus voor tranende ogen. Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om uien te snijden met behulp van een keukenmachine of uiensnijder. Toch kan je een tranendal ook verminderen met deze tips.

Snijd!
Het klinkt misschien gek, maar veel mensen snijden de uien niet echt. Ze drukken het mes er meer doorheen. Door een ui echt te snijden met een scherp mes komt er minder gas vrij. Daardoor zal je ook minder last hebben van tranende ogen.

Overige tips
Een andere tip is de ui eerst even in de vriezer of in koud water te leggen. Ook dit zorgt ervoor dat er minder gas vrij komt. Wanneer je een ui helemaal onder water snijd heb je zelfs geen enkele last van tranende ogen omdat de enzymen die dit veroorzaken niet vrij komen. Ook de kraan laten lopen tijdens het snijden zorgt al voor minder tranen. Datzelfde geldt voor het laten branden van een kaars.

Het vrijkomende gas kan ook weg worden gezogen door een goede afzuiging in de keuken. Ook een ventilator die het vrijkomende gas wegwaait kan helpen.

Helemaal voorkomen kan je het waarschijnlijk niet wanneer je de uien nog ouderwets met een mes snijdt. Wel kan je de tranen zoveel mogelijk voorkomen of anders een handig keukenapparaat gebruiken.