Vitamine D heeft een positief effect op gewichtsverlies

Een onderzoek van het National Institute of Health en de University of Minnesota heeft aangetoond dat vitamine D een positief effect heeft op gewichtsverlies. Het mooie aan de studie is dat deze niet is gefinancierd door een commerciële partij of fabrikant maar door de grootste Amerikaanse subsidie op het gebied van gezondheid.

Het onderzoek
Personen met overgewicht werden gedurende elf weken op een dieet gezet waarbij zij 750 calorieën minder binnen kregen dan zijn verbruikten. Aan het begin van de elf weken werd het gehalte aan vitamine D in het bloed bepaald. Na elf weken werd gekeken of de hoeveelheid vitamine D in het bloed in verband stond met de hoeveelheid gewicht dat de personen na elf weken hadden verloren.

Het resultaat
Voor elke nanogram vitamine D3 of 25-OH-vitamine D die de onderzoekers in een milliliter bloed van de personen vonden, vielen de proefpersonen 200 gram meer af. 5 nanogram zorgt dus al voor een extra gewichtsverlies van 1 kilo.

Een gezonde hoeveelheid vitamine D3 is 50 tot 80 nanogram per milliliter bloed. Heel veel personen hebben echter een flink tekort aan vitamine D. Niet zelden is de hoeveelheid vitamine D3 minder dan 40 nanogram per millimeter. Een vitamine D tekort kan bovendien nog veel meer klachten veroorzaken.

Veel personen hebben dus een tekort. Stel, je hebt een spiegel van 30 nanogram per milliliter bloed. Door extra vitamine D bij te slikken stijgt de spiegel naar 60 nanogram per milliliter, dan betekent dit dat je elke 11 weken een extra gewichtsverlies hebt van 6 kilo.

Verband
De onderzoekers merken nog wel op dat het verband tussen vitamine D en gewichtsverlies niet onomstotelijk is aangetoond met dit onderzoek. Het kan volgens de onderzoekers ook zo zijn dat mensen die aanleg hebben om dik te worden een lagere vitamine D spiegel hebben.