Crosstrainer of loopband?

Mensen die regelmatig naar de sportschool gaan kennen het wel. De keuze tussen de crosstrainer en de loopband (treadmill). Beide zijn een uitstekende cardiotraining. Onderzoek van de University of Nebraska at Kearney heeft uitgewezen dat beide trainingen ongeveer evenveel calorieën verbranden. De elliptical trainer (crosstrainer) gebruikt net even iets meer calorieën.

18 proefpersonen hebben 15 minuten op zowel de crosstrainer als op de loopband trainen op een gemiddelde intensiteit. Daarbij werd de hartslag en het zuurstofgebruik en daarmee het calorieverbruik gemeten.

Calorieverbruik
Op de treadmill verbrandden de proefpersonen gemiddeld per 15 minuten 136 calorieën. Het verbruik op de crosstrainer was hoger, daarmee verbrandden de proefpersonen 152 calorieën.

Hartslag
Ook hebben de onderzoekers de hartslag van de proefpersonen gemeten. De hartslag bij de training op de crosstrainer lag duidelijk hoger dan bij training op een loopband. Volgens de onderzoekers is dit verschil in hartslag veel relevanter dan het verschil in calorieverbruik. Hoe hoger de hartslag, hoe groter de gezondheidsvoordelen zijn.

Conclusie
Training op een crosstrainer heeft voordelen ten opzichte van training op een loopband. De training op de crosstrainer verbrand meer calorieën en zorgt bovendien voor een hogere hartslag. Dat brengt weer veel andere gezondheidsvoordelen met zich.

Doe wat je leuk vindt!
Het is natuurlijk belangrijk dat je doet wat je zelf leuk vindt. Wanneer je een sport kiest waar je telkens met tegenzin naar toe gaat is de kans groot dat je snel af zult haken. Vind jij roeien veel leuker? Dan moet je gewoon lekker gaan roeien. Calorieën verbranden zul je hoe dan ook doen met sporten!