Werkt een analyseweegschaal?

Tegenwoordig worden steeds meer mensen zich er van bewust dat het gewicht niet alles zegt. De verhouding tussen vet, vocht en spiermassa is namelijk een stuk belangrijker. Deze verhouding zegt veel over de gezondheid. Gelukkig zijn er ook voor thuis weegschalen te koop die deze verhouding kunnen meten. Maar hoe werken deze weegschalen? En zijn ze correct?

Hoe werkt een analyseweegschaal?
Door middel van het invoeren van je lengte, leeftijd, geslacht en eventueel de mate van activiteit kan de weegschaal je verhoudingen bepalen. Je zult hiervoor met blote voeten op de weegschaal moeten gaan staan. De weegschaal stuurt dan hele lichte elektrische schokjes door je lichaam. Bij sommige weegschalen gaan deze schokjes alleen door het onderlichaam heen, deze weegschalen zijn vaak minder nauwkeurig. Bij andere analyseweegschalen worden de schokjes door het gehele lichaam gezonden, deze weegschalen geven vaak een beter beeld. Ook de hoeveelheid buikvet wordt dan meegenomen, dit is een zeer belangrijke factor bij de bepaling van de lichaamsverhoudingen.

Hoe gebruik je een analyseweegschaal?
Weeg altijd op hetzelfde moment van de dag. Drink of eet niet van te voren en ga naakt op de weegschaal staan. Om de analyse te krijgen dien je eerst eenmalig je gegevens in te voeren (lengte, leeftijd, geslacht en eventueel mate van activiteit). De mate van vocht is van grote invloed op de meting. Wanneer je vlak voor de meting twee glazen water drinkt zal de uitkomst vermoedelijk anders zijn.

Zijn analyseweegschalen betrouwbaar?
Geven analyseweegschalen wel een betrouwbaar resultaat? De Consumentenbond heeft een test gedaan onder 11 analyseweegschalen. Deze weegschalen weken gemiddeld 6,5% af van de werkelijke lichaamsverhoudingen. Bij een gezond vetpercentage van 25% bij vrouwen komt dat neer op iets meer dan 1,5% verschil met de werkelijkheid.

Hoewel de analyseweegschalen dus kunnen afwijken zijn ze in ieder geval zeer goed om de voortgang bij te houden. Je zult de afname van vetmassa of de toename van spiermassa goed kunnen meten via de eigen analyseweegschaal voor thuisgebruikt. Ook al wijkt deze iets af van de werkelijkheid, alsnog kun je wel de verandering in je lichaamsverhoudingen goed meten en bijhouden.