Hoe kun je aardappels het beste bewaren?

Aardappels moeten op een koele, donkere droge plek bewaard worden. Maar waar is dat precies? Mag je aardappels in de koelkast bewaren? Hoe lang blijven aardappels houdbaar? En wat gebeurt er wanneer je ze niet op een koele, donkere en droge plek bewaard?

Temperatuur
De ideale bewaartemperatuur van aardappelen is zes tot tien graden. Wanneer aardappelen bij een te lage temperatuur worden bewaard veranderd de smaak. Ze smaken dan zoeter doordat het zetmeel wordt omgezet in suiker. Dit maakt aardappelen ook minder gezond. Ze kunnen dus wel prima in de koelkast bij een temperatuur van zeven graden worden bewaard.

Donker
Wanneer de aardappels te veel worden blootgesteld aan licht kunnen zij een groene kleur krijgen. Dit komt doordat de gifstof solanine vrijkomt. Daarom moeten groene plekken ook altijd verwijderd worden.

Droog
Wanneer ze in een te vochtrijke omgeving worden bewaard krijgen ze uitlopers, ze schieten dan ‘wortel’. Ook kunnen schimmels zich ontwikkelen.

Hoe lang zijn aardappelen houdbaar?
Aardappelen die op de juiste manier worden bewaard zijn gemakkelijk een maand houdbaar. Wanneer ze te veel uitschieters krijgen, een te groene kleur of gewoon veel te zacht zijn is het beter deze weg te gooien. Ze smaken dan niet meer zo goed.