Hoe zorg je dat je minder vet eet?

Bij een gezond eetpatroon zal ongeveer 25% van de benodigde calorieën uit vet moeten komen. Daarbij zijn waarden tussen 20 en 40% normaal. Je kunt het beste transvetten vermijden en weet dat onverzadigd vet gezond is. Dat je van vet eten dik wordt is een dieetfabel. Maar hoe zorg je ervoor dat je minder vetten eet?

Het is het beste om de ongezonde verzadigde en transvetten zoveel mogelijk te vermijden. Je hebt vet nodig, maar beperk je zoveel mogelijk tot de gezonde onverzadigde vetten. Vet bevat nu eenmaal veel calorieën. Een gram vet levert negen calorieën. Een gram eiwit of koolhydraten levert slechts vier calorieën.

Lees de etiketten
Op elk etiket van voeding staat hoeveel vet het product bevat. Zo kun je heel bewust een juiste keuze maken.

Minder vet bij ontbijt en lunch
Er is veel vetvrij beleg te verkrijgen. Een product als kaas kan in een zeer vetrijke variant worden gegeten, maar ook in een vetarme variant. 20+ kaas bevat veel minder vet dan 48+ of 50+ kaas. Veel mensen denken dat het onderscheid tussen jong, belegen en oude kaas tevens iets zegt over de hoeveelheid vet, maar dit is onjuist. Daarnaast kan je hagelslag pindakaas of notenpasta beter vermijden. Goede vetvrije keuze met betrekking tot broodbeleg zijn bijvoorbeeld pure jam (zonder toegevoegde suikers), magere kipfilet of vleesvervanger, eiwit, vers fruit of appelstroop. Voor vetvrij broodbeleg kun je naar de natuurwinkel of naar het alternatieve schap (waar de glutenvrije, natriumarme en suikervrije producten liggen) in de supermarkt.

Roggebrood, speltbrood of volkorenbrood zijn goede opties. Afbakbroodjes, wit stokbrood, croissants en andere witte deegproducten kun je beter vermijden wanneer je minder vetrijk wilt eten.

Melk- en melkproducten
Van veel producten is een vetvrije variant op de markt gebracht. Daarbij is het wel van belang dat de vetten niet vervangen zijn door suiker of veel kleur- geur- en smaakstoffen. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij yoghurt. Vetvrije yoghurt is in vele varianten verkrijgbaar en zeker het proberen waard. Ditzelfde geldt voor melk. Veel mensen vinden magere melk niet lekker, maar halfvolle melk is al een hele verbetering ten opzichte van volle melk.

Wanneer je vet helemaal wilt vermijden kun je alleen melk en yoghurt met 0% vet nemen. Kaas is nooit vetvrij.

Vermijd vetrijke producten
Chips, koek, snoep, chocolade en gefrituurde voeding kan je het beste vermijden. Deze producten bevatten zeer veel vet en weinig voedingsstoffen. Kies voor veel groente en fruit.

Als je echt minder vet wilt eten kun je beter ook geen noten of avocado eten. Deze voedingsmiddelen zijn zeer gezond maar bevatten wel relatief veel vet.

Let op bij het avondeten!
10 gram olie bevat met gemak 90 calorieën. Wanneer je bakt gooi je al snel 30 tot 40 gram olie in de pan. Hier kun je dus veel calorieën en vetten besparen. Kijk eens objectief hoeveel olie je gebruikt en kijk of je deze hoeveelheid kan verminderen.

Bereidingswijze
Niet alles hoeft in vet bereid te worden. Kies vaker voor oven of grill. De frituurpan kan je het beste helemaal vermijden. Er zijn veel verschillende soorten ovenfriet te koop die veel gezonder zijn en net zo lekker. Voor veel andere producten geldt ook dat ze gemakkelijk in de oven zonder vet kunnen worden bereid. Dit geldt voor alle vleesvervangers maar ook voor veel soorten vlees.

Gekookte of in de oven bereide aardappels zijn gezond! Wanneer je ze bakt of frituurt, worden ze al snel een stuk ongezonder doordat ze tijdens het bereiden veel vet opnemen.

Een pan met antiaanbaklaag heeft ook minder olie nodig om te zorgen dat de voeding niet aan de pan blijft plakken. Zorg dus ook voor goede pannen.