Wat betekent de code op een eierschaal?

Eieren hebben altijd een bepaalde code op de eierschaal gedrukt. Deze code geeft aan wat voor ei het is en waar deze precies vandaag komt. Maar hoe lees je zo’n code eigenlijk? Zorg dat je weet wat deze code precies betekent zodat je de juiste eieren koopt! De code op een ei is altijd op dezelfde manier opgebouwd.

Leefomstandigheden kip
Allereerst wordt het cijfer van de soort ei geschreven. De code begint altijd met 0, 1 of 2. Deze geeft weer hoe de levensomstandigheden van de moeder waren. Zie in onderstaande tabel wat dit cijfer zegt over de leefomstandigheden van de kip.

Code 0 1 2
Betekenis Biologisch ei Vrije uitloop ei Scharrelei
Hoeveel ruimte heeft de kip? (m2) 0,17 0,11-0,13 0,11
Kan de kip naar buiten? Ja Ja Nee
Snavel Geen snavelkap Geen snavelkap Snavel wordt gebrand of geslepen
Voeding Biologische voeding Plantaardige voeding Strooisel en graan

Wanneer je geeft om de levensomstandigheden van de kip kun je dus het beste kiezen voor biologische eieren. Let wel, alle kippen worden op dezelfde manier groot gebracht. De eerste 17 weken van hun leven worden alle kippen op dezelfde manier behandeld. Pas na 17 weken vindt er een verandering plaats en worden kippen behandeld als biologische kippen.

Naast deze grove indeling in 0, 1 of 2 zegt ook een keurmerk nog iets over de leefomstandigheden.

Land van herkomst
Vervolgens wordt de landcode gegeven. Deze geeft aan uit welk land de eieren afkomstig zijn. Eieren die in Nederland zijn gekocht, komen meestal ook uit Nederland. Je ziet dan de code NL. Soms zijn de eieren afkomstig uit andere landen, bijvoorbeeld uit Duitsland (code DE). Door Nederlandse eieren te kopen kies je voor eieren die weinig afstand hebben afgelegd. Dit is beter voor het milieu.

Boerderij
Na het getal 0, 1 of 2 welke de leefomstandigheden van de kip aangeeft, en de landcode vind je een langer getal. Met deze code vind je de precieze oorsprong van het ei. Waar komt het ei precies vandaan? Van welke boerderij? En uit welke stal? Tegenwoordig kan je via internet zelf uitzoeken waar jouw ei precies vandaan komt. Sommige codes geven alleen het boerderijnummer, anderen ook het stalnummer.

Dit is wettelijk verplicht om eventuele misstanden met eieren te kunnen vastleggen. Ze kunnen dan precies zien van welke boerderij, en zelfs uit welke stal, het ei kwam.