Hoe kun je eieren het beste bewaren?

Eieren kunnen het beste in de koelkast worden bewaard, in hun oorspronkelijke doos. Daarnaast blijven eieren die met de puntige kant naar beneden liggen langer goed. Maar waarom is dit de beste manier om eieren te bewaren?

Geur
Eieren nemen de geur van andere voeding snel op. Door ze in hun originele doos in de koelkast te bewaren kun je dit gedeeltelijk voorkomen. Het blijft echter verstandig om eieren niet naast sterk geurende voeding, zoals vis, te bewaren. De eieren gaan dan ook naar vis ruiken en smaken en dat is geen aanrader.

Salmonella
Sommige eieren bevatten de bacterie salmonella die maag- en darmklachten veroorzaakt. Daardoor is het verstandig de eieren nooit rauw te eten, ook niet als het slechts een klein likje van het cakebeslag is. Door de eieren te verhitten zorg je ervoor dat de salmonella verdwijnt. Een hoge temperatuur bevordert de groei van de salmonellabacterie. Door eieren in de koelkast te bewaren zal de bacterie zich minder snel delen waardoor je minder snel een salmonellavergiftiging oploopt.

Slechts drie op de 10.000 eieren is besmet met salmonella. Toch is het verstandig de eieren op de juiste manier te bewaren als voorzorg.

Uitdroging
Door eieren in de koelkast te bewaren worden ze minder snel uitgedroogd. Zo blijven ze langer lekker en geschikt voor consumptie.