Powerfood: gojibessen

Goji bessen behoren tot de zogeheten powerfoods. Ze groeien aan de boksdoorn, ofwel rode mispel en komen oorspronkelijk uit Azië. Ze worden meestal gedroogd gegeten. In China worden ze ook wel ‘happy berries’ genoemd omdat de bessen bijdragen aan een geluksgevoel. Maar waarom zijn goji bessen eigenlijk zo gezond? En zijn er ook nadelen verbonden aan het consumeren van goji bessen?

Gezondheidsvoordelen
1. Goji bessen zijn bijzonder rijk aan antioxidanten, vitaminen, mineralen en aminozuren. Dit maakt ze een super gezond tussendoortje. Ze beschermen daarmee tegen hartkwalen, vaatziekten, kanker en andere gezondheidsaandoeningen. Goji bessen bevatten maar liefst 20 verschillende mineralen. Ze zijn bijzonder rijk aan de mineralen bèta-caroteen, ze bevatten meer bèta-caroteen dan wortels! Ook zink, ijzer, calcium, selenium, germanium en fosfor zijn te vinden in de goji bes. Daarnaast bevatten ze vitamine C, B1, B2, B6 en vitamine E. Bovendien bevatten ze 18 verschillende aminozuren.

2. Ze gaan het natuurlijke ouderdomsproces tegen! Dit komt door het gunstige effect van de bessen op de celvernieuwing.

3. Goji bessen hebben een libido verhogend effect!

4. Ze zorgen voor een mooie stralende huid. Daarbij werken ze mee in de strijd tegen acne en huiduitslag.

5. Ze hebben een zeer positieve invloed op de werking en de gezondheid van onze organen. Met name de lever en de nieren hebben profijt van een dagelijks portie goji bessen.

6. Doordat de bessen rijk zijn aan vezels en eiwitten geven ze snel een verzadigd gevoel. Daardoor kunnen ze een positieve bijdrage leveren aan het verliezen van gewicht en het behouden van een gezond gewicht.

7. Ze bevatten het gelukshormoon. Dit mineraal selenium helpt bij een positief gevoel.

Voedingswaarde
Goji bessen bevatten per 100 gram 370 calorieën. Daarnaast bevatten ze 12 gram eiwit, 68 gram koolhydraten, 10 gram onverzadigd vet en 7,7 gram vezels.

Nadelen
Het consumeren van goji bessen heeft een nadelig effect op de bloedstolling. Dat betekent dat je langer blijft bloeden. Daarom is het voor een bepaalde groep mensen onverstandig om de bessen te eten.

Een ander belangrijk nadeel van goji bessen is de stof atropine. Dit is een giftige stof waarvan de gevolgen erg gevaarlijk kunnen zijn. Bij een te hoge inname kan je last krijgen van hartritmestoornissen, een droge mond, een lagere zweetproductie, duizeligheid en slapeloosheid. De hoeveelheid van deze giftige stof in de goji bessen zal doorgaans zo laag zijn dat de bessen niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Soms hebben goji bessen wel een te hoge hoeveelheid. Daarom is het altijd verstandig om niet te veel goji bessen in één keer te eten.

Een ander nadeel van goji bessen is dat ze relatief duur zijn.

Waar koop je goji bessen?
Goji bessen kun je bij vrijwel elke natuurwinkel kopen. Ook zijn ze vaak te koop in de grotere supermarkt en op de markt bij bijvoorbeeld de notenboer.