E-542: rietsuiker is niet vegetarisch!

Een vegetarisch eetpatroon hebben is moeilijker dan gedacht. Zo is er veel voeding welke op het eerste gezicht vegetarisch lijkt, maar dit in werkelijkheid niet is. Voorbeelden daarvan zijn kaas en kwark, maar bijvoorbeeld ook alles met het ingrediënt gelatine. E-542 kan ook aan deze lijst worden toegevoegd. Dit e-nummer is namelijk niets anders dan beendermeel.

De beendermeel wordt verkregen uit de botten van dieren. Het e-nummer moet dan ook vermeden worden door vegetariërs, veganisten en om religieuze redenen door moslims, joden en hindoes. Vaak gaat het om een mengsel afkomstig van verschillende diersoorten, zodat onreine dieren niet kunnen worden uitgesloten.

Waar komt het in voor?
E-542 komt voornamelijk voor in cosmetische producten zoals tandpasta. Daarnaast wordt het gebruikt om te voorkomen dat droge voedingsmiddelen niet gaan samen klonteren. Een voorbeeld daarvan is rietsuiker. Deze suiker bevat vaak beendermeel.

Naast de functie als anti-klontermiddel, emulgator en vochtbinder wordt beendermeel ook vaak gebruikt als fosforbron in voedingssupplementen. Let dus bij de aankoop van voedingssupplement ook altijd op, vaak staat op de verpakking of het supplement geschikt is voor een vegetarisch of veganistisch dieet.