5 simpele tips om het sporten vol te houden

Sporten is super gezond en maakt je vrolijk! Toch is het soms moeilijk om jezelf er toe te zetten om te gaan sporten. Zo is sport één van de eerste dingen die wordt geschrapt in een te drukke agenda. Met deze tips zorg je ervoor dat je het sporten wel vol houdt!

Vast tijdstip
Sporten op een vast tijdstip en op vaste dagen in de week helpt om het vol te houden. Doordat je ritme ontwikkelt raak je er vanzelf op ingesteld dat je die dag gaat sporten. Je hebt even nodig om aan de gewoonte te wennen, maar als je een paar weken jezelf kan dwingen om daadwerkelijk te gaan sporten, dan zul je zien dat het daarna alleen maar makkelijker wordt om vol te houden. Houd bij de keuze van het tijdstip rekening met de rest van je bezigheden. Weet je van jezelf dat je liever niet in de avond na een lange dag werk gaat sporten, ga dan in de ochtend voor je werk sporten!

Afwisseling
Je hoeft niet elke keer dat je gaat sporten hetzelfde te doen. Het is juist aan te raden om verschillende sporten te proberen. Bezoek verschillende klasjes in de sportschool en probeer ze allemaal eens uit. Elke sport heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen en elke sport heeft andere goede effecten op de gezondheid. Afwisseling maakt het sporten minder saai en daardoor houd je het beter vol!

Houd je doelen voor ogen
Wanneer je moeite hebt met jezelf naar de sportschool te slepen, maak dan je doelen voor jezelf helder. Waarom wil je naar de sportschool? Waarom wil je gezonder worden? Waarom wil je afvallen? Motivatie is een belangrijke factor bij het volhouden van sporten. Wanneer je dan een dag echt geen zin hebt kun je gemakkelijker zin maken maken door te bedenken wat de gevolgen van regelmatige inspanning zijn.

Sport samen
Samen sporten is ook een goed idee. Door af te spreken met iemand dwing je jezelf om ook daadwerkelijk te gaan sporten. Je kan namelijk niet telkens maar afbellen. Ook sporten met je partner is een goed idee. Dat is bovendien ook erg handig wanneer jullie beiden een druk leven hebben met weinig tijd voor elkaar. Samen sporten is dan iets wat jullie echt samen doen! Dat is ook nog eens goed voor jullie relatie.

Beloon jezelf
Een valkuil als je wilt afvallen is het belonen van jezelf in de vorm van voeding. Een uur sporten betekent niet dat je je daarna te buiten kan gaan aan ongezonde voeding. Daarmee doe je het resultaat teniet. Probeer een andere beloning voor jezelf in het vooruitzicht te stellen. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan een wellnessresort, een massage, naar de sauna, naar de schoonheidsspecialiste of een budget om te gaat shoppen. Doe voor elke keer dat je gaat sporten 2 euro in een potje en besteed dat aan leuke kleding. Kleding kopen wordt zo en zo een stuk leuker als je sport door de verbeteren in je uiterlijk!