Gierst is gezond!

Gierst is een graanproduct welke in de plaats kan worden gegeten van bijvoorbeeld rijst, pasta of aardappels. Er zijn verschillende soorten gierst, zo is er pluimgierst, parelgierst, vingergierst en trosgierst. Groot voordeel van deze graanvervanger is dat het glutenvrij is.

Mineralen
Gierst is bijzonder rijk aan magnesium. Magnesium zorgt ervoor dat het bloed in een goede gezondheid blijft. Wanneer je voldoende magnesium binnen krijgt heb je minder kans op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, astma en migraine.

Daarnaast bevat gierst ook nog veel fosfor. Fosfor is onmisbaar voor een goede gezondheid van de botten.

Antioxidanten
Gierst is rijk aan verschillende antioxidanten. Antioxidanten staan algemeen bekend om hun kankerremmende en kanker voorkomende werking. Je vindt onder meer de volgende antioxidanten in gierst: phytinzuren, polyfenolen, seleen, vitamine E en tocotriënolen. Antioxidanten zijn stoffen die het proces van oxidatie tegengaan. Bovendien kunnen zij de vrije radicalen neutraliseren waardoor zij geen schade kunnen aanrichten in het lichaam. Sommige van deze antioxidanten worden door het lichaam zelf aangemaakt, andere kunnen niet worden aangemaakt door het lichaam en moet de mens binnen krijgen door middel van voeding.

Glutenvrij
Gierst is een goede vervanger van andere granen. Doordat gierst glutenvrij is, is het een goede vervanging voor mensen die gluten niet goed verdragen.

Voedingswaarde gierst
100 gram gierst bevat 327 calorieën. Daarnaast bevatten ze voor meer dan 10% uit eiwit. Gierst bevat gemiddeld 4 gram vet per 100 gram en iets meer dan 3 gram vezels.