Is de combinatie van spinazie en vis gevaarlijk?

Vaak wordt gezegd dat spinazie niet mag worden gegeten in combinatie met vis- schelp- en schaaldieren. Dat komt doordat het nitraat in de spinazie en de eiwitten in vis samen leiden tot het ontstaan van nitrosaminen. Deze nitrosaminen zijn kankerverwekkend, ze binden zich aan het DNA waardoor na verloop van tijd tumoren ontstaan. Maag- en darmkanker kunnen daardoor vaker ontstaan.

Deze theorie wordt echter nog niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs. In theorie klopt de theorie, maar of er echt meer darm- en maagkanker ontstaat door het eten van nitraatrijke groenten in combinatie met vis zal verder onderzoek nog moeten uitwijzen. Momenteel zijn er tegenstrijdige onderzoeken. De ene stelt dat de combinatie van nitraatrijke groenten met vis niet schadelijk is, andere onderzoeken stellen van wel.

Het is echter wel duidelijk dat nitraat en nitrosaminen geen positief effect hebben op het menselijk lichaam. Je kunt dus ook het beste voorkomen dat je te veel nitraat binnen krijgt via voeding.

Andere nitraatrijke groenten
Spinazie is de meest bekende groente waarbij wordt aangeraden om deze niet in combinatie te eten met vis. Er zijn echter veel meer groenten die rijk zijn aan nitraat. Ook andijvie, bieten, Chinese kool, kervel, koolsoorten, raapkool, raapstelen, radijs, rammenas, paksoi, postelein, selderij, sla, spitskool, venkel en waterkers bevatten veel nitraat. Van de vis- schelp- en schaaldieren zijn de zalm en makreel uitgezonderd.