Zwemmen is een ideale sport om meerdere redenen

Zwemmen is een sport die eigenlijk voor iedereen geschikt is. Het grote voordeel van zwemmen is dat het heel veel calorieën verbrandt. Het is een duursport.

Gewrichten
Zwemmen vormt slechts een zeer kleine belasting op onze gewrichten. Dat betekent dat ook mensen met veel overgewicht kunnen zwemmen. Voor mensen met overgewicht is zwemmen ook een ideale sport omdat je onder water veel makkelijker beweegt.

Hoog calorieverbruik
Met een gewone schoolslag verbrand je gemiddeld maar liefst 750 calorieën per uur. Heel veel in vergelijking met andere sporten. Reden voor het hoge calorieverbruik is dat je bij het zwemmen je hele lichaam gebruikt. Je gebruikt veel grote spiergroepen en daarmee verbruik je natuurlijk veel calorieën. Het is een duursport en daardoor ook nog eens heel geschikt voor het verbranden van vetten. Zwemmen kan dus een hele goede bijdrage leveren aan het verliezen van gewicht.

Het energieverbruik verschilt natuurlijk veel per zwemslag. Wat wel zeker is, is dat je meer dan 500 calorieën verbruikt met zwemmen. Afhankelijk van de soort slag kan dit meer zijn.

Zwemmen geeft energie
Uit onderzoek is gebleken dat zwemmen een grote bijdrage levert aan de psychische gezondheid. 35% van de mensen die meerdere keren per week zwemmen zeggen meer energie te hebben.