Dieet: doe het goed of doe het niet!

Een onderzoek gericht op het eten van iets minder calorieën dan je nodig hebt, wijst uit dat dit geen verstandig idee is. In het onderzoek aten de muizen 5% minder calorieën dan zij nodig hadden om precies op gewicht te blijven. Vervolgens werd het gewicht, de vetvrije massa en de vetmassa. De resultaten van dit onderzoek van de universiteit van Alabama in Birmingham zijn verrassend te noemen.

Het onderzoek
Tijdens het experiment kregen muizen ofwel een dieet van lichte calorierestrictie, ofwel onbeperkt toegang tot voeding. Muizen met een calorierestrictie kregen 5% minder calorieën dan hun normale caloriebehoefte. De muizen in de controlegroep mochten zoveel eten als zij wilden.

Het idee achter dit experiment was dat een forse calorierestrictie van bijvoorbeeld 20 of 30% het leven volgens vele onderzoeken weliswaar verlengd, maar ook moeilijk vol te houden is en bovendien nog negatieve effecten op de gezondheid kan hebben.

Conclusie in het kort
1. De vetmassa bij een licht caloriebeperkend dieet nam toe.
2. De vetvrije massa bij een caloriebeperkend dieet nam af.
3. Het gewicht nam wel af bij een caloriebeperkend dieet.

De onderzoekers denken dat dit komt doordat de muizen met een calorierestrictie meer stress hebben. Uit eerdere onderzoeken is namelijk al meermaals gebleken dat stress een negatief effect heeft op de lichaamssamenstelling. Hoe meer stress, hoe hoger het vetpercentage. Een tekort aan voeding zorgt natuurlijk voor stress.