Alles over periodiek vasten, ofwel intermittent vasten

Intermittent vasten, ofwel periodiek vasten is niets anders dan de naam al doet vermoeden. Gedurende een bepaalde periode vasten. Maar wat zijn de voordelen van periodiek vasten? Wat voor effect heeft periodiek vasten op de gezondheid? En wat zijn goede schema’s om periodiek te vasten?

Wat is intermittent vasten?
Intermittent vasten is het periodiek vasten. Periodes van wel eten worden afgewisseld met periodes van vasten. Deze vastenperiode varieert zowel in de duur (hoe lang duurt de periode) als in wat er mag worden gegeten (van zeer caloriebeperkend tot niks).

Voorbeelden van periodiek vasten zijn:
16 uur vasten – 8 uur eten
20 uur vasten – 4 uur eten
24 uur vasten – 24 uur eten
24 uur vasten – 2 dagen eten

Een andere manier om periodiek te vasten is niet het eten van geen enkele voeding. Maar het eten van weinig voeding. Bijvoorbeeld een kwart van de normale voeding. Het 5:2 dieet is een goed voorbeeld van zo’n dieet. Daarbij mag je 5 dagen per week normaal eten en 2 dagen per week een kwart van je normale voedingsinname.

Daarnaast zijn er ook nog manieren van bijvoorbeeld sapvasten, rijstvasten of fruitvasten. Daarbij mag je gedurende de periode van vasten wel iets eten.

Het idee achter intermittent vasten?
Het idee achter periodiek vasten is dat de mens van oudsher eraan gewend is om periodes niet te eten. Dit is in tegenstelling tot de huidige maatschappij waarbij eten altijd aanwezig is en zelfs vaak wordt aangeraden meer dan zes keer per dag kleine beetjes te eten.

De theorie achter het intermittent vasten is dat de mens vroeger de hele dag op pad was om te jagen, vaak zonder ontbijt. Wanneer ze vervolgens een groot dier hadden gevangen aten ze veel in de avond. Om de volgende dag weer op jacht te gaan.

Positieve gezondheidseffecten van vasten:
1. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het vasten ervoor zorgt dat de lichaamscellen beter bestand zijn tegen verschillende schadelijke processen. Het vasten leidt dan ook tot een afname van ernstige ziektes en stelt het tijdstip van overlijden uit. Onder ratten is het leven zelfs met 40% verlengd door om de dag te vasten.

2. Mensen die regelmatig vasten zijn volgens onderzoek beter in staat om vet te verbranden. Door regelmatig te vasten is het dus makkelijker om gewicht te verliezen.

3. Het cholesterolgehalte en triglyceridengehalte van het bloed verbetert aanzienlijk door te vasten. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

4. Periodiek vasten heeft een gunstig effect op je gewicht. Zelfs met slechts twee dagen vasten per week verlies je meer dan 0,6 kilo per week.

Hoe begin je met periodiek vasten?
Het moment om te beginnen met vasten is nu. Als je vasten moeilijk vindt, of nog nooit hebt gevast, is het verstandig om rustig te beginnen. Zo kan je beginnen met het beperken van de calorie-inname op bepaalde dagen in plaats van in 1 keer te beginnen met volledig vasten. Ook een vorm van vasten zoals rijstvasten of fruitvasten kan een goed begin zijn voor iemand die nog nooit heeft gevast.