Hoe snel wordt alcohol afgebroken?

Hoe snel je dronken wordt is afhankelijk van hoe snel de alcohol door het lichaam kan worden afgebroken. Dit is afhankelijk van veel verschillende factoren. Maar hoe snel wordt een portie alcohol gemiddeld genomen afgebroken door het lichaam?

Ongeveer 5% van de alcohol die wordt gedronken verlaat het lichaam via de nieren, nog eens 5% verlaat het lichaam via de longen en de adem. Daardoor is het ook meetbaar via de adem hoeveel alcohol iemand heeft gedronken. De alcohol verlaat ook via de huid het lichaam. Deze alcohol is dus niet afgebroken voordat deze het lichaam verlaat. Het grootste gedeelte van alcohol wordt echter door de lever afgebroken. En hoe je lever daarover doet, verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van vele factoren. Gemiddeld genomen wordt een portie alcohol in 1 tot 1,5 uur door de lever afgebroken.

Alcohol wordt niet opgenomen door de vetmassa. Dat betekent dat de hoeveelheid vet geen invloed heeft op de snelheid dat alcohol werkt in de hersenen en niet op de afbraak van de alcohol. Hoe meer vetvrije massa, hoe minder snel er een hoger promillage alcohol in het bloed aanwezig zal zijn.

Een volle maag zorgt ervoor dat de alcohol langzamer wordt verteerd. Ook de inname van medicijnen heeft invloed. De lever is dan namelijk bezig met de afbraak van deze medicijnen waardoor de alcohol minder snel kan worden afgebroken.