Mandarijnen zijn gezond!

MandarijnenDe gemiddelde Nederlander eet vier kilo mandarijnen per jaar. Niet gek, want mandarijnen zijn vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar en reuze gezond. Zo bevatten ze veel vezels, vitamine C en zijn ze gemakkelijk te eten zonder te knoeien. Mandarijnen worden vaak gebruikt als gezonde traktatie voor kinderen. Waarom mandarijnen zo gezond zijn lees je hier.

De mandarijn is er in vele verschillende soorten en maten. De meest bekende in Nederland zijn de mineola en de clementine. Andere soorten zijn: Cleopatra, Common, Dancy, Fairchild, Honey, Kinnows, Murcott, King of Siam, Ponkan, Royal, Satsuma Wase, Satsuma Owari en Temple.

De mandarijn bevat kalium, koper, magnesium en calcium. Allen essentiële mineralen voor de gezondheid.

Vitamine A
Mandarijnen zijn, net als wortelen, oranje vanwege de hoge hoeveelheid carotenoïden, familie van vitamine A. 2 tot 3 mandarijnen leveren al gemakkelijk 50% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A. Niet alleen is vitamine A zeer goed voor de ogen, ook wijzen onderzoeken in de richting dat de vitamine de kans verkleint op ziektes als diabetes, leverkanker, aderverkalking en een beroerte.

Vitamine C
Mandarijn bevat per 100 gram, zo’n 55 milligram vitamine C. Vitamine C is erg belangrijk voor de gezondheid en helpt veel ziekten voorkomen. De hoge hoeveelheid vitamine C zorgt tevens voor een mooie huid. Mandarijnen beschermen je huid tegen de schadelijke werking van UV-stralen en bestrijden zo de totstandkoming van rimpels. Dit komt doordat vitamine C een belangrijke factor is bij de hoeveelheid vitamine C. Ook sinaasappels, citroenen en grapefruits hebben deze werking op de huid.

Vezels en eiwit
De mandarijn bevat relatie veel eiwit en vezels. 1 mandarijn levert al bijna 1 gram vezels en 1 gram eiwit. Dit is relatief veel voor een vrucht. Dit zorgt ervoor dat de vrucht ideaal is voor tijdens het afvallen.

Stress
Er wordt gezegd dat mandarijnen een verminderende werking op stress hebben. Mandarijnolie remt de activiteit van je centrale zenuwstelsel en kalmeert de activiteit in je autonome zenuwstelsel. Daardoor heb je minder last van stress en kun je je rustiger voelen. De mandarijnolie zit echter in de schil van de mandarijn die vaak niet wordt gegeten vanwege de iets bittere smaak. Een mandarijnschil wordt vaak in gerechten gebruikt en is zeker eetbaar.

Voedingswaarde
Mandarijnen bestaan voor 88% uit water. 100 gram mandarijn bevat de volgende voedingswaarden:
45 calorieën
0,1 gram vet
1 gram eiwit
1 gram voedingsvezel
9,8 gram koolhydraten

Een mandarijn weegt gemiddeld 80 gram en bevat zodoende 36 calorieën.