Hardlopen of joggen is een ideale sport die gedurende het hele jaar kan worden gedaan. Het is gezond, niet duur in vergelijking met andere sporten en je hebt er maar weinig voor nodig. Maar is er eigenlijk een verschil tussen hardlopen en joggen?
Vaak wordt joggen gezien als een minder snelle manier om te rennen. Er bestaat ook een stroming die van mening is dat er pas vanaf een bepaalde snelheid mag worden gesproken over hardlopen. Je mag dan dus pas vanaf hardlopen spreken als je harder loopt dan bijvoorbeeld 8 of 10 kilometer per uur.
Een ander verschil tussen hardlopen en joggen wordt vaak omschreven als het verschil in het doel. Met joggen wordt geprobeerd om gedurende een langere tijd op een rustig tempo te lopen, omdat het gezond is en om je conditie op peil te houden. Maar joggen doe je dus niet om de conditie te verbeteren, daarvoor moet je hardlopen. Bij hardlopen wil je juist je conditie verbeteren en probeer je zo snel mogelijk te lopen. Je probeert continue je tijd te verbeteren.
Eigenlijk maakt het natuurlijk niet uit welke naam je geeft aan een sport. Hardlopen, rennen, lopen, snelwandelen of joggen, het is allemaal gezond. Doe dus vooral waar je je goed bij voelt en noem het ook vooral waar je je goed bij voelt!
Het calorieverbruik bij hardlopen verschilt veel naar mate je sneller loopt. Hoe sneller, hoe hoger het calorieverbruik. Wel zit er een groot verschil in de soort calorieën die je verbruikt. Bij langzaam lopen, verbrand je bijvoorbeeld meer vet dan wanneer je sneller loopt. Dan verbrand je meer koolhydraten in plaats van vet. Iemand die 70 kilo weegt en gedurende 60 minuten met een snelheid van 10 km per uur hardloopt, verbrand daarmee 700 calorieën. Dezelfde persoon verbrand bij een snelheid van 12 kilometer per uur 840 calorieën. Dat is 20% meer verbruikte calorieën per uur door 2 kilometer sneller te lopen! Het is natuurlijk voor de meeste mensen wel zo dat hoe sneller je loopt, hoe minder lang dit kan worden volgehouden waardoor je uiteindelijk misschien wel dezelfde hoeveelheid calorieën verbrand.