Is hardlopen of wandelen beter om af te vallen?

Veel mensen beweren dat wandelen niet leidt tot gewichtsverlies. Dat is niet waar. Wie uiteindelijk meer calorieën verbrandt dan hij of zij binnen krijgt, zal afvallen, en wandelen kan daar zeker een bijdrage aan leveren. Met wandelen verbrand je per uur wel een stuk minder calorieën dan met hardlopen. Maar met beiden kan je heel erg goed afvallen.

Met wandelen verbrand je zo’n 300 tot 400 calorieën per uur. Met hardlopen varieert het aantal verbrande calorieën naar mate je harder loopt. Het kan oplopen van 600 tot wel 1000 calorieën per uur als je heel erg hard loopt. Met hardlopen verbrand je dus zeker meer calorieën dan met wandelen wanneer je puur kijkt naar de tijd.

Daar valt vervolgens weer tegen in te brengen dat wandelen veel makkelijker is vol te houden dan hardlopen. Vrijwel iedereen kan een aantal uur achter elkaar wandelen, terwijl voor veel mensen 15 minuten aaneengesloten hardlopen al een hele opgave is. In dat geval zal je dus met wandelen veel meer calorieën kunnen verbranden.

Wat absoluut waar is, is dat mensen met veel overgewicht beter kunnen wandelen dan hardlopen. Niet alleen omdat ze dit langer volhouden, maar zeker ook vanwege de gewrichten. Hardlopen is een zware oefening voor de gewrichten. En hoe zwaarder je bent, hoe groter de aanslag op de gewrichten is. Uiteindelijk kan dat leiden tot slijtage aan de gewrichten en continue pijn. Zelfs wanneer je niet beweegt. Daarom is het ook verstandig om hardlopen langzaam op te bouwen en bij overgewicht eerst wat kilo’s kwijt te raken alvorens te beginnen aan hardlopen.

Aan de andere kant geldt dat wanneer je weinig tijd hebt, hardlopen beslist beter is wanneer je wilt afvallen. Als het lukt om wekelijks 3,5 uur hard te lopen (dat is gemiddeld 30 minuten per dag), dan verbrand je daarmee minstens 2100 calorieën wanneer je langzaam loopt. Dat is de benodigde voeding van 1 dag. Op jaarbasis zorgt dit voor een gewichtsverlies van maar liefst 15,6 kilo. Mits je niet meer gaat eten natuurlijk. Loop je heer erg hard, dan kan je nog veel meer calorieën verbranden. Met 3,5 uur per week wandelen zou je ‘slechts’ 1225 calorieën verbranden, wat op jaarbasis gelijk staat aan een gewichtsverlies van 9,1 kilo.

Als stelregel geldt dat je op afstand evenveel calorieën verbruikt. Of je nu 10 kilometer wandelt, of hardloopt, je verbrand even veel calorieën. Alleen met hardlopen ben je een stuk sneller klaar! Beide sporten zijn dus goed om af te vallen. Als je weinig tijd hebt, is hardlopen beter. Heb je juist alle tijd, dan kun je ook hetzelfde aantal kilometers wandelen. Je verbruikt dan evenveel calorieën.