Drinken bij de maaltijd heeft effect op calorie-inname

Het effect van het drinken van water op de hoeveelheid die we eten is al vele malen onderzocht. Zo bleek al dat het drinken van twee glazen voor een maaltijd er voor zorgt dat je minder eet waardoor je af zult vallen. Maar wat als het effect van het drinken van verschillende dranken wordt vergeleken? Is water dan nog steeds goed? Ja dus. Wie andere dranken dan water drinkt bij de water, eet al snel meer calorieën.

In het onderzoek werd niet alleen het effect van water bekeken, maar ook het drinken van sap, melk of frisdrank bij de maaltijd. En wat blijkt, het blijft het beste om water te drinken bij de maaltijd. Wie sap, melk of suikerrijke frisdrank drinkt, eet automatisch meer calorieën. Voor sap en melk is dat effect groter dan bij frisdrank. Wellicht omdat we het idee hebben dat sap en melk gezond zijn? Leuk gegeven: het drinken van light frisdrank had geen effect op de calorie inname van de maaltijd.

Sap of melk bij de maaltijd
Wie af wil vallen kan maar beter geen sap of melk drinken bij de maaltijd. In vergelijking met het drinken van water krijg je namelijk 14,9% meer calorieën binnen per maaltijd. En dat is best veel. Een gemiddelde maaltijd van 600 calorieën wordt dan ineens een maaltijd van 690 calorieën. Dat is toch op jaarbasis 4 tot 5 kilo extra.

Drinken van frisdrank met suiker bij de maaltijd
Wie bij de maaltijd een glas frisdrank drinkt, eet meer. Door een glas suikerrijke cola, krijg je zo’n 7,8% meer calorieën binnen dan wanneer je een glas water drinkt. Niet gek, want in een glas cola van 250 milliliter zitten al 105 calorieën.

Wanneer je probeert om af te vallen is het dus het beste om bij een maaltijd water of een frisdrank zonder suiker maar met zoetstof te drinken. Eigenlijk logisch. Want in de dranken zelf zitten natuurlijk ook al calorieën.