Noten zijn gezond! Maar doe het goed!

Gemengde notenNoten zijn gezond. Dat weet inmiddels vrijwel iedereen. Met de nieuwe powerfoods hype zijn noten dan ook in elke supermarkt verkrijgbaar en dat is goed nieuws. Helaas gaat het vaak niet om de echte gezonde noten maar om de gebakken, geroosterde en gefrituurde variant van de noot. Echt lang niet alle noten zijn even gezond. Zo zijn er bepaalde noten gezonder dan anderen. Maar ook de bereidingswijze van noten is van groot belang voor de vraag hoe gezond ze zijn.

Wil je eens zien hoe noten worden bereid? Vraag dan eens op de markt bij de notenkraam om bepaalde rauwe noten voor je te bakken. Je zult zien dat er een grote frituurpan aan gaat waar de noten in worden gebakken. De noten worden dus gewoon gefrituurd! Je kunt je voorstellen dat hiermee de gezonde eigenschappen van noten behoorlijk verminderen.

In de supermarkt zijn bijna alle noten op een verkeerde manier bereid. Ze komen allemaal rechtstreeks uit de frituurpan.

Wil je wel gezonde noten? Koop dan noten die ongebrand zijn. Ofwel rauwe noten. De smaak van deze noten is vaak heel anders dan je gewend bent. De noten zijn vaak minder lekker maar het zijn juist deze noten die gezond zijn.

Door de noten zelf te roosteren, kun je de meeste gezonde eigenschappen van de noten behouden maar wel de lekkere smaak van gebrande noten hebben. De noten kun je gemakkelijk zelf bakken in een pan met een kleine hoeveelheid olie. Ook kun je ze in de oven bakken op een hoge temperatuur. Het is belangrijk om na het bakken de noten goed te laten uitlekken. Dit kan ze door ze gespreid te laten rusten tot ze zijn afgekoeld. Wanneer je dit niet doet krijgen de noten geen lekkere bite maar proeven ze wat zachter en minder lekker.