Het effect van krachttraining in combinatie met een dieet

Wie af wil vallen gaat vaak minder eten en meer sporten. Maar wat is eigenlijk het effect van deze combinatie? Is het niet beter om 1 van deze dingen tegelijkertijd te doen? Dus of de hoeveelheid calorieën beperken, of flink aan het sporten te gaan? In een onderzoek onder vrouwen met overgewicht in de leeftijd tussen de 55 en 75 jaar is gebleken dat krachttraining in combinatie met een dieet er niet voor zorgt dat je spiermassa opbouwt. Het zorgt er wel voor dat je geen spiermassa verliest, en dat is tijdens een dieet een goede prestatie. Lees in dit artikel uitgebreide informatie over het onderzoek.

De vrouwen werden verdeeld over de volgende vier groepen:
1. Deze groep veranderde niets aan hun leef- en beweeggewoonten.
2. De tweede groep hield zich aan een caloriebeperkend dieet waarmee zij een halve tot één kilo per week aan gewicht verloren.
3. De derde groep deed drie keer per week aan fitness.
4. De vierde groep combineerde fitness met een caloriebeperkend dieet.

De vier groepen vrouwen werden voor 12 weken gevolgd. Het resultaat zag er als volgt uit:

  Controlegroep Dieet Ftiness Dieet+Fitness
Gewicht 0 -4 -1,7 -3,6
Vetmassa 0 -3,2 +0,3 -3,2
Vetvrije massa -0,3 -0,7 +0,2 -0,3

Zoals verwacht was er in de controlegroep weinig verschil te merken. In de dieetgroep werd het meeste gewicht verloren, namelijk 4 kilo. De groep vrouwen die zowel op dieet was, als aan fitness deed, verloor evenveel vetmassa maar een stukje minder vetvrije massa.

Opvallend is dat de groep die alleen aan fitness deed meer vetmassa aankwam, dan spiermassa en daarnaast het minste gewicht verloor. Wellicht had dit te maken met de valkuil van beweging: namelijk dat veel mensen na sport vinden dat ze wel wat extra’s kunnen eten omdat ze immers toch hebben gesport.

Minpunt van de studie is dat alle proefpersonen gemiddeld slechts 15% van hun totale calorie-inname bestond uit eiwitten. Veel studies hebben al aangetoond dat eiwitten essentieel zijn bij de opbouw van spiermassa en bovendien helpen om meer gewicht te verliezen.

Conclusie
De conclusie is eigenlijk niet verrassend. Wie wil afvallen moet op een caloriebeperkend dieet. Wie daarbij wil voorkomen dat er veel spiermassa verloren gaat, doet er goed aan om aan krachttraining te doen. Maar zelfs dan voorkom je bij een dieet niet altijd het verlies van spiermassa.