Het effect van voeding op de menstruatie

Er gaan veel verhalen de ronde over het effect van voeding op de menstruatie. Zo wordt vaak beweerd dat bepaalde voeding de menstruatie kan opwekken. Maar dat voeding wel degelijk effect kan hebben op de menstruatie, dat staat vast.

Wie te weinig voedingsstoffen binnen krijgt, die zal uiteindelijk niet meer menstrueren. Als beschermingsmechanisme van het lichaam is de menstruatie namelijk één van de eerste processen die op pauze wordt gezet door het lichaam. Dit is mede afhankelijk van het vetpercentage van het lichaam.

De reden dat vrouwen meer vet hebben dan mannen is juist dat zij een zwangerschap moeten kunnen doorstaan. Wanneer het vetpercentage te laag wordt, blijft de menstruatie uit en is een zwangerschap dus ook niet meer mogelijk.

Mensen met eetstoornissen zoals boulimia en anorexia hebben vaak last van een uitblijvende menstruatie. Maar ook door extreem sporten kan de menstruatie uitblijven. Vaak hebben topsporters hier ook last van.

Voeding die de menstruatie opwekt
Zoals al geschreven is het niet wetenschappelijk bewezen, maar voeding waarvan wordt beweerd dat deze de menstruatie opwekt zijn de volgende:
– gember
– wortels
– selderij
– vitamine C, bijvoorbeeld in cranberry’s en sinaasappels