Wat zijn de gezondheidsvoordelen van zalm?

Zalm staat bekend als super gezonde vis. Zalm wordt gerekend tot de vette vissoorten en is gemakkelijk verkrijgbaar. Het wordt aangeraden om minimaal twee keer per week vis te eten, waarvan één keer per week vette vis zoals zalm. De hoeveelheid vet in vis verschilt sterk per vissoort. Maar zalm is gezond om heel veel redenen.

1. Zalm bevat heel veel eiwit
100 gram zalm bevat 20,2 gram eiwit. Eiwit zorgt voor een vol gevoel en draagt bij aan de groei van spieren. Veel mensen eten onbewust te weinig eiwitten. Zalm is dus een zeer goede en bovendien gemakkelijke bron van eiwitten.

2. Vitamine D
Er is geen andere voeding zo rijk aan vitamine D als zalm. Een vitamine D tekort heeft grote gevolgen voor het dagelijkse leven. Vaak leidt dit tot klachten als somberheid en depressie. Het lichaam maakt vitamine D zelf aan. Omdat vitamine D in een in vet oplosbare vitamine is, is des te idealer om deze vitamine binnen te krijgen tegelijkertijd met de gezonde vetten van de zalm.

3. Selenium
Zalm is rijk aan selenium. Dit is een belangrijk antioxidant. Selenium zit in de menselijke lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Dit doet zij door zware metalen die door verontreiniging in voeding terechtkomen minder giftig te maken. Een tekort aan selenium leidt tot hartstoringen, spierpijn en spierzwakte.

4. Gezonde vetten
Waar de zalm zich echt onderscheid van andere vissen is de hoeveelheid gezonde vetzuren. Zalm bevat een grote hoeveelheid onverzadigde vetzuren waarvan een groot deel omega-3-vetzuren. Deze verlagen het risico op hart- en vaatziekten.

Door 100 tot 150 gram vis te eten krijg je al meer dan 70 procent van de aanbevolen wekelijkse hoeveelheid omega-3-vetzuren binnen.

Er is een verschil tussen gekweekte zalm, biologische zalm en wilde zalm. Dit verschil heeft ook gevolgen voor de gezondheidswaarde van zalm.