Slaaptekort breekt je spieren af!

Slaaptekort kan van grote invloed zijn op het dagelijks leven. Het zorgt ervoor dat je slechter functioneert, je slechter kunt concentreren, humeuriger bent en het kan zorgen voor een sterke toename van de eetlust of juist een sterke afname van de eetlust. Onderzoek wijst echter ook uit dat een slaaptekort van grote invloed is op de spieropbouw. Of eigenlijk: een slaaptekort zorgt voor spierafbraak! Het onderzoek is uitgevoerd door University of Sao Paulo.

Het is al veel langer bekend dat een slaaptekort een sterke negatieve invloed heeft op verschillende hormonen zoals testosteron, IGF-1 en op het groeihormoon. Alle drie zeer belangrijk voor de opbouw van spiermassa. Niet gek dus dat een tekort aan goede slaap zorgt dat je spieren niet groeien. Maar nu blijkt uit onderzoek bij ratten dat een slaaptekort zelfs voor spierafbraak zorgt.

Het onderzoek
In het onderzoek werd een groep ratten gedurende 96 uur, ofwel vier dagen wakker gehouden. De andere groep ratten mocht slapen wanneer ze dat wilden. Aan het begin en aan het eind van het onderzoek werd de spiermassa gemeten, ook de hormoonlevels werden gemeten zoals de hoeveelheid testosteron en een stresshormoon. Van stress is al langer bekend dat dit een negatief effect heeft op de spiermassa en het gewicht.

Na vier dagen bleek dat de ratten die niet hadden geslapen maar liefst 18,6% van hun spiermassa hadden verloren! Bovendien was de hoeveelheid hormonen die de spiergroei bevorderen afgenomen. De hoeveelheid testosteron is na vier dagen al gedaald met 72,7%. De hoeveelheid stresshormoon corticosteron wordt juist 1,82 maal zo hoog, een toename dus van 182%.

Nadat de ratten na vier dagen zonder slaap, vier dagen hebben bijgeslapen, zijn de spiermassa en de hormoonwaarden opnieuw gemeten. Hoewel de ratten hun slaap weer hebben ingehaald, is de hoeveelheid spiermassa nog niet zo hoog als voor de start van het onderzoek. Zij hebben na een verlies van 18,6%, weer 11,7% aan spiermassa gewonnen door bij te slapen. Vergeleken met het startpunt was de spiermassa echter nog steeds 9% lager.

Effect op het gewicht
En er is nog veel slechter nieuws. Na vier dagen slapen waren de ratten 2,4% lichter, volledig te wijten aan het verlies van spiermassa. Nadat de ratten vier dagen hadden bijgeslapen waren zij 2% zwaarder dan voor het onderzoek. Terwijl zij dus slechts een klein deel van de verloren spiermassa terug hebben gekregen. Zie hieronder ook de resultaten in een tabel:

  Start Na 96 uur zonder slaap Na 96 uur bijslapen
Gewicht 344.1 335.9 350.9
Spiermassa 0.651 0.530 0.592
Testosteron 497.9 136 375.8
Corticosteron 71.5 202 55

Conclusie:
Hoewel dit een studie op ratten betrof zijn er sterke aanwijzingen dat het heel belangrijk is om voldoende te slapen. Zeker voor krachtsporters is dit van groot belang. Helaas slapen veel mensen te weinig en het is zeer waarschijnlijk dat zij daardoor niet hun optimale resultaat kunnen behalen. Zorg er dus voor dat je minimaal acht uur per dag slaapt! Grote kans dat dit je lichaam ten goede komt!