Hoe zorg je dat je na het afvallen op gewicht blijft?

Onderzoek heeft uitgewezen dat gewichtsverlies vaak tijdelijk is. Veel mensen krijgen te maken met het jojo-effect en veel mensen komen dan ook weer in gewicht aan. Veel gewicht verliezen is heel moeilijk, maar het is nog moeilijker om het gewicht er ook daadwerkelijk voor langere tijd af te houden. Dit vergt namelijk grote aanpassingen in het dagelijks leven en dit is erg moeilijk. Lees hier 5 tips waarmee je ervoor zorgt dat je daadwerkelijk slank blijft.

1. Zorg ervoor dat je je gewicht in de gaten houdt. Wie meteen ingrijpt wanneer er 1 of 2 kilo bij is gekomen, behoudt veel makkelijk zijn gewicht. Je kan er door middel van 1 of 2 dagen waarom je extra op je eten let, voor zorgen dat je nooit meer aankomt.

2. Bouw spiermassa op. Wie spiermassa heeft, verbrand veel meer calorieën. Daardoor kan je meer eten, en daardoor zul je niet zo snel weer aankomen in gewicht. Het is dus ook belangrijk om de spiermassa vast te houden door te blijven sporten en gezond te eten.

3. Geef je oude kleding aan een goed doel of geef het weg aan mensen die er wat aan hebben. Dit is een stimulans om nooit meer aan te komen. Zodra je je kleding niet meer past, is het tijd om weer flink op dieet te gaan. Want nieuwe kleding kopen in een grotere maat is natuurlijk een stap te ver.

4. Houd vast aan je gezonde gewoontes. Naast het volhouden van sporten moet je ook het gezond eten goed volhouden. Natuurlijk kan je weer wat meer en wat vaker snoepen tussendoor omdat je doel is verschoven van afvallen naar op gewicht blijven. Maar je zult merken dat je door veel groente en fruit en volkoren granen en andere gezonde voeding te eten, je lekkerder in je vel zit en bovendien je gewicht gemakkelijk behoudt.

5. Maak keuzes. Wanneer je alles eet, wat je wilt eten, dan zul je weer in gewicht aankopen. Net zoals wanneer je gewicht verliest, is het belangrijk om controle te hebben over wat je eet, en om niet te veel dingen naast elkaar te eten. Het is niet nodig om je volledig te laten gaan, je geniet namelijk niet meer van eten door er meer van te eten. Je geniet van eten door zeer rustig te eten en elke hap te proeven!