Waarom worden mensen dik?

Dik worden (in de zin van vetmassa) kan slechts op 1 manier. Meer calorieën eten dat je lichaam verbruikt. Natuurlijk zijn er altijd mensen die beweren dat ze te dik zijn zonder dat ze te veel eten, maar die kans is heel erg klein. Niet bewerend dat deze mensen liegen, want dat is niet waar. Het is vaak onwetendheid en struisvogelpolitiek waardoor mensen dit zelf niet door hebben.

Uit vele onderzoeken is al gebleken dat veel mensen die beweren dat ze echt ‘maar’ 1500 calorieën per dag eten en nog steeds niet afvallen, in werkelijkheid toch veel meer calorieën binnen krijgen. Er zijn hele tv-programma’s over gemaakt. Mensen onderschatten de hoeveelheid die ze eten en bovendien ook het aantal calorieën dat voeding bevat. Dat betekent niet dat deze mensen niet daadwerkelijk geloven dat ze maar 1500 calorieën per dag eten of dat het aan hun stofwisseling ligt. Het betekent echter wel dat deze mensen nog te weinig weten over voeding en diëten.

Niet voor niets is 1 van de meest effectieve manieren van het verliezen van gewicht het bijhouden van een eetdagboek. Alleen dan krijg je inzicht in hoeveel je eigenlijk eet.

Een andere oorzaak is een overschatting van het calorieverbruik gedurende de dag. Dit is met name bij beginnende sporters het geval. Deze hebben vaak het idee gezond bezig te zijn door te sporten waardoor ze zichzelf iets meer gunnen met eten. Gevolg is dat ze net wat te veel eten en daarmee de effecten van het sporten ongedaan maken of zelfs nog meer eten dat ze met sporten hebben verbruikt.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen waardoor mensen dikker zijn vanwege een stofwisselingsziekte of om andere medische redenen. Dit komt echter zeer zelden voor. Veel medicijnen hebben bijvoorbeeld als bijwerking gewichtstoename. Dit is echter een gevolg van de grotere eetlust. Wanneer je simpelweg niet meer eet, zul je ook geen gewicht aankomen. Zelfs bij medische oorzaken is het zo dat overgewicht ontstaat doordat het lichaam meer energie krijgt (voeding) dan het lichaam verbruikt. Bijvoorbeeld omdat de stofwisseling van het lichaam veel te laag is.