Een eetdagboek is het goedkoopste afslankmiddel!

Het bijhouden van een eetdagboek is een heel goed hulpmiddel als het op afvallen aan komt. Al meerdere malen is aangetoond dat mensen die een eetdagboek consequent bijhouden, meer gewicht verliezen en dit bovendien ook langer er af kunnen houden. Maar hoe komt het eigenlijk dat een eetdagboek zo goed werkt? Een relatief goedkoop en makkelijk afslankmiddel!

Bewustheid
Door het bijhouden van een eetdagboek word je je bewust van wat je eet. Het zorgt ervoor dat je met je neus op de feiten wordt gedrukt. Er is geen ontkennen meer aan. Je ziet precies hoeveel calorieën je binnen hebt gekregen. Je krijgt inzicht in jouw eetpatroon.

Daardoor kan je ook precies zien waar het eigenlijk mis gaat. Stel dat het niet lukt om af te vallen. Stel dat je gewicht gelijk blijft of dat je zelfs aan komt, dan kan je je eetdagboek ernaast leggen en deze kritisch bekijken.

Leren gezonde keuzes te maken
Door het aantal calorieën bij te houden wat je eet zul je automatisch leren om de gezonde keuzes te maken. Je ziet precies in welke voeding veel calorieën zitten en in welke voeding juist weinig calorieën zitten. Dit helpt om de juiste keuzes te maken. Wanneer je weet dat er in een eetlepel olie al bijna 100 calorieën zitten, dan is het gemakkelijk om ervoor te kiezen om minder olie te gaan gebruiken. Datzelfde geldt voor de keuze tussen een zak chips en een broodje. Het aantal calorieën kan een stimulans zijn om de juiste keuzes te maken.

Op welke manier eetdagboek bijhouden?
Een eetdagboek kan je bijhouden in bijvoorbeeld een mooi schrift of in een agenda. Ook zijn er heel veel apps te verkrijgen. In deze apps is het aantal calorieën al opgenomen zodat je alleen je voeding nog hoeft in te voeren. Dit scheelt natuurlijk veel tijd.

Naast een eetdagboek is het ook verstandig om een sportdagboek bij te houden. Dan kan je precies zien hoeveel calorieën je eet, en hoeveel calorieën je verbrandt met sporten. Zo krijg je nog een beter beeld van je voedings- en bewegingspatroon.