Pinda’s zijn kankerverwekkend

Pinda’s zijn een veel gegeten tussendoortje, daarnaast zijn ze verwerkt in vele soorten voeding zoals pindakaas en pindachips. In tegenstelling tot wat veel mensen denken behoren pinda’s niet tot de categorie noten. De pinda is een peulvrucht. Maar is de pinda eigenlijk gezond? Welke effecten heeft de pinda op de gezondheid?

Voedingswaarde
De pinda bevat per 100 gram 623 calorieën. Verder bevat de pinda zo’n 52 gram vet, 7 gram vezels en 26 gram eiwit. Ondanks dat de pinda geen noot is maar een peulvrucht zijn ze net als noten een gezond tussendoortje ondanks de hoge hoeveelheid calorieën en vet. Door het hoge vezel- en eiwitgehalte zorgt de pinda voor een snel en verzadigd gevoel waardoor je er niet snel te veel van eet. Van de 52 gram vet is slechts 8,5 gram verzadigd. De overige vetten zijn onverzadigd. Tweemaal per week een handje noten of pinda’s verkleint het risico op hart- en vaatziekten met 11 procent.

Pinda’s zijn een goede bron van vitamine E, vitamine B3, en vitamine B9. Ook calcium, magnesium en zink zitten in pinda’s. Daarnaast bevatten pinda’s de stof tryptofaan, het lichaam zet deze stof om in serotonine, een hormoon dat zorgt voor een opgewekt en vrolijk gevoel. Een goed alternatief dus ook voor chocolade.

Ook antioxidanten zitten in pinda’s. Vooral de stof reservatrol is goed vertegenwoordigd. Dezelfde stof die zit in de schil van druiven en rode wijn. Ook deze verbeteren de gezondheid aanzienlijk.

Gewichtsverlies
De glycemische index van de pinda is slechts 15 waardoor bloedsuikerschommelingen worden voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks een handje noten of pinda’s minder kilo’s met zich meedragen dan mensen die geen noten of pinda’s eten. Dit effect is toe te schrijven aan de grote hoeveelheid vezels en eiwitten in noten. Deze zorgen voor een vol gevoel waardoor men andere dingen laat staan. Feit blijft daarnaast uiteraard wel dat noten veel calorieën bevatten en dat je er dus zeker niet te veel van moet eten. Ook het eten van 2 handjes noten per week heeft als een positief effect op het gewicht.

Kanker
Nadeel van de pinda is dat deze ook de stof aflatoxine bevat. Deze stof is sterk kankerverwekkend en kan het beste zoveel mogelijk worden vermeden. Er bestaat een direct verband tussen het eten van voeding met aflatoxines en leverkanker. Zo is er onderzoek in China verricht waaruit is gebleken dat in gebieden waar de bevolking via de voeding veel aflatoxine binnen krijgt, de percentages van de bevolking die kanker krijgen stukken hoger liggen. Leverkanker is in deze gebieden zelfs doodsoorzaak nummer één.

Voedingsmiddelen die in Nederland worden verkocht mogen niet meer dan een bepaalde hoeveelheid aflatoxine bevatten. Toch is het verstandig zo min mogelijk hiervan binnen te krijgen. Aflatoxine zit niet alleen in pinda’s maar in vele peulvruchten en granen.

Lees ook:

31 gedachten over “Pinda’s zijn kankerverwekkend

 1. In de reacties heb ik zoveel taalfouten gelezen dat ik bang ben dat dat bij mij meer kanker verwekt dan een paar pinda’s. Aflatoxine komt niet in pinda’s voor, wel in besmette of beschimmelde pinda’s. Dit zou toch hetzelfde zijn als ik zou beweren “soja is kankerverwekkend” als ik beschimmelde soja bedoel… en inderdaad, uit verschillende onderzoeken blijkt dat welvaartsziekten het gevolg zijn van teveel dierlijke eiwitten maar… zeg maar eens op een verjaardagsfeestje dat vlees of melk ongezond is… “fijn feestje verder, kun je net zo goed over religie of politiek beginnen. Dan is het feestje voorbij” 🙂

  1. Helemaal zo. Een slecht bewaarde pinda of noot (in een vocht en schimmelbevorderende omgeving) bewerkstelligt de vorming van de schimmel Aflatoxine. Een ‘reine droge’ (dus schimmelvrije) pinda heeft die nare eigenschappen niet. Het is dus ook te kort door de bocht te schrijven dat alle pinda’s kankerverwekkend zouden zijn. Een betere kop zou zijn; De eventuele schimmel Aflatoxine op pinda’s zijn kankerverwekkend. Trouwens; ook op walnoten, hazelnoten etc. Dus heel belangrijk; noten en pinda’s droog opslaan! En vochtige noten en pinda’s NIET eten.

 2. Dit artikel lijkt geplaatst door iemand die tegenstrijdige belangen dient, door haar werk/voedingsindustrie. (Kassa!). Eerst zgn positief beginnen(pinda’s goed voor hart en vaten) dan een leugen poneren alsof aflatoxine een bestanddeel is vd pinda zelf. Deze persoon kan zellf niet bedenken dat indien de pinda’s besmet zijn met de schimmel(aflatoxine), dit noch goed voor het hart, noch goed vh voorkomen van kanker is.

  1. Wanneer je er veel over leest, zie je al die tegenstrijdige berichten, gewoon natuurlijke producten eten, met mate, en alles wat je lekker vind!

 3. Het onderzoek in China waarnaar wordt verwezen is niet juist weergegeven.

  ( Wikipedia: The China–Cornell–Oxford Project was a large observational study conducted throughout the 1980s in rural China, jointly funded by Cornell University, the University of Oxford, and the government of China. In May 1990, The New York Times termed the study “the Grand Prix of epidemiology.)

  Dit onderzoek werd geleid door T. Colin Campbell, professor of nutritional biochemistry at Cornell, die er het boek The China Study over heeft geschreven samen met zijn zoon.
  Het boek gaat over een 20 jaar durend bevolkingsonderzoek in China.

  Een van de beindingen van dit onderzoek is dat aflatoxine vooral kankerverwekkend is in combinatie met hoge dosering dierlijke eiwitten en dan vooral uit zuivel.
  Verder wordt aangetoond dat vrijwel alle moderne welvaartsziekten in de meeste gevallen een direct gevolg zijn van de consumptie van dierlijke eiwitten.

 4. Het boek ”Het Dr. Houtmullerdieet” staat in pinda’s bevat arachidonzuur wat de immuniteit vermindert. Ook geen arachisolie (pindaolie) gebruiken.

 5. Ik mis een deugdelijke bronvermelding. Verder zie ik een verhaaltje mbt correlatie. Ik zie geen deugdelijke (!) onderbouwing voor het causale verband.

 6. David Gilmore meen je dit nou echt of is dit een grapje wand dat zou goed ziek zijn nou door de vele positive reactors ondanks de bewering van…blihf ik naar lekker pindas eten het is een lekker snackie niet duur en ik Moet afvallen dus maar mensen nog banger maken na zoon artikel is niet de bedoeling beste jongen en Ben je echt ziek al lijkt mij dat sterk Dan toch veel sterkte ofzo.

 7. Dat laatste klopt niet helemaal, pinda KAN aflatoxine bevatten, als deze besmet zijn met de schimmel die dat veroorzaakt. Als dat niet gebeurd bevat de pinda ook geen aflatoxine .

  1. Pinda’s bevatten Resvatrol wat weer anti kanker werking heeft , verder bevat de pinda veel antyoxydanten waaronder hydrokaneelzuur die vrij radicalen tegen gaan. Er is een onderzoke bekend die uitwijst dat door pindas met vliesje te eten, je darmkanker bij vrouwen met 58% verminderd, bij mannen met 27%. Er is veel voordeel te halen door pinda’s te eten. Als deze niet ongezouten zijn, geen schimmel bevatten en biologisch zijn.

  2. Goed om te zien dat er nog meer mensen verder kijken dan een slecht onderbouwd verheel…
   Wikipedia bied in dit geval uitkomst 🙂

 8. Geachte
  Pinda,s groeien in de grond,gezien in Sulawesi.
  Kan dus geen peulvrucht zijn .
  Waarom ! de mensen zo op een dwaalspoor leiden. wat betrefd Kanker
  Wat is nu waar??????

  1. Inderdaad, wel of geen pinda’s eten? Het verlaagd de kans op hart- en vaatziekten, maar misschien krijg je er kanker van… Tja, we moeten ergens aan sterven, maar niet te jong graag… Ik denk dat je pinda’s af moet wisselen met noten en fruit en andere gezonde dingen..

 9. Ik vind pinda’heel erg lekker,maar wis écht niet dat het zo beoordelen! Sterkte en groet..

 10. Ik vindt het vreselijk dat men niet eerst een goede research doet, voordat er zoiets wordt geplaatst, waardoor je mensen juist ziek maakt.
  ik eet reeds jaren pindas en al mijn general chech-ups zijn altijd 100%.
  Ik woon in Suriname.

 11. Ik had een hartziekte. En toen ben ik veel pindas gaan eten. En gelukkig ben ik genzen door de pindas! Helaas heb ik er wel leverkanker voor teruggekregen en ga ik binnen 6 maanden dood. Ik eet nooit meer pindas 🙁

  1. Beste David,

   Wat erg te lezen dat je nu lever kanker hebt en nog 6 maanden te leven hebt. Wat kan ik voor je betekenen in de nog resterende 5 maanden? Wat verwacht je van mij, als vreemde die je nog een leven gunt.

   Liefs en veel sterkte,
   Fleur

   1. Ik denk dat David dat sceptisch bedoeld, Fleur… Maar wel lief van je, je medeleven…

 12. Ik verzoek jullie dit artikel hier weg te halen, dit is pure pure onzin.
  Pinda’s bevatten boordevol antioxidanten, Polyfenolen waaronder resveratrol, Google maar eens,
  het stofje wordt gebruikt voor het voorkomen van hartaandoeningen en kanker.
  Polyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben een anticarcinogene werking. ze beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel. Ook verminderen ze de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten en zorgen voor een daling van LDL- cholesterol, waardoor minder arteriosclerose (aderverkalking) optreedt
  Het heeft ook een positief effect op de stofwisseling
  daarnaast zitten er veel Vitamines B3, B11 en E in Pinda’s , het aminozuur tryptofaan , mineralen als mangaan en koper, veel eiwitten en ze bevatten veel onverzadigde vetzuren waar je totaal niet dik van wordt, en wat hart en vaatziekten tegengaat.

  En nog even over aflatoxine, dat zit niet eens in pinda’s, Dat KAN in pinda’s zitten, ze worden gemaakt door Schimmels. dus alleen bij besmette Pinda’s/kruiden/noten of peulvrchten komt die schimmel voor en dat is vooral in tropische en vochtige landen een probleem, in Nederland is daar zelfs een wet voor, de controles voor de import zijn zeer streng.
  het land van oorsprong wordt gecontroleerd , de verscheping moet in droge schone containers, zelfs na aankomst worden de pinda’s geinspecteerd door een keuringsysteem op de aanwezigheid van aflatoxine . snap je wat ik bedoel ?? Ik KAN ziek zijn, maar dat Betekent niet dat ik de ziekte BEN, pinda’s ZELF bevatten geen aflatoxine. alleen BESMETTE pinda’s.
  Pinda’s zijn zelfs KankerREMMEND. dus AUB haal dit weg, foute artikel

  1. Ik hou van degene die hierop heeft gereageerd Haha! VERWIJDER HET ARTIKEL DANK U

 13. Wie heeft det online gezet die is echt niet 100 in ze hoofd pinda’s zijn juist heel gezond mensen neem det niet serieus echt niet laat je niet door iemand bang maken

 14. Ik heb iets heel anders gelezen, namelijk dat pinda’s juist een anti-kankerverwerkende stof bevatten. Dit komt omdat pinda’s een grote hoeveelheid Resveratrol bevatten, een stof die juist kanker-remmend werkt.
  Daarnaast bevatten pinda’s juist veel anti-oxydanten (zelfs meer dan in een appel!). Hierdoor neemt het aantal vrije radicalen in je lichaam af, waardoor ook de kans op kanker weer afneemt.

  Voordat dus meteen wordt beweerd dat je van pinda’s kanker kunt krijgen, graag de verschillende bronnen goed raadplegen!

 15. De aflatoxine is een gifstof die door schimmels wordt gemaakt, niet door de pinda. Het gif komt op de pinda’s terecht tijdens de oogst of doordat ze vaak niet hygiënisch worden opgeslagen of verwerkt en daardoor verschimmelen.

 16. Pindakaas is goed te mijden (al wordt de keuze aan broodbeleg dan wel erg beperkt als je geen vleeswaren, vette kaas of zoet broodbeleg eet), maar peulvruchten en granen vermijden omdat er aflatoxine in zit? Je wil toch brood en chili kunnen eten?

 17. Schokkend! Toevallig zit er in mijn familie al veel kanker. Voortaan zal ik pinda’s zeker vermijden.

  1. Pinda’s hebben een zeer lage glycemische indexwaarde van 15. Dit is mede dankzij het feit dat pinda’s rijk aan vezels zijn, en dit is tevens één van de redenen dat pinda’s uitstekend zijn in een dieet waar men wilt afvallen. Een handje pinda’s per dag is zeker aan te raden. Ze voorkomen bloedsuikerpieken en hebben een enorm goede voedingswaarde. Wanneer je laag in calorieën zit, zoals tijdens het afvallen, dan is juist dit heel belangrijk.

Reacties zijn gesloten.