Waar let je op bij de keuze van een sportschool?

De sportschool is erg populair! Het is al jaren de meest populaire sport van Nederland. En dat is logisch, het is laagdrempelig, zeer effectief en je kan het alleen doen, maar ook met anderen. Het is daarnaast ook relatief goedkoop en vaak dichtbij. Maar wat is er nu eigenlijk belangrijk wanneer je een sportschool kiest?

1. Afstand
De afstand tot de sportschool is belangrijk. Je kunt natuurlijk het beste een sportschool dichtbij huis kiezen. Dan is de drempel nu eenmaal lager om daadwerkelijk naar de sportschool te gaan. Zorg er dus goed voor dat de sportschool goed te bereiken is. Maar let daarbij bijvoorbeeld ook op parkeergelegenheid. Kan je met de fiets of moet je met de auto? En is het lang wandelen of fietsen? Maak voor jezelf een afweging.

2. Prijs
Je hebt dure sportscholen, en je hebt goedkope sportscholen. Meestal is de prijs sterk afhankelijk van wat voor dingen je naast het sporten nog meer kunt doen. Kan je bijvoorbeeld nog zwemmen of naar de sauna?

Naast de prijs is het ook heel erg belangrijk dat je niet vast zit aan een contract. De ervaring leert nu eenmaal dat mensen vaak stoppen met het sporten op de sportschool.

3. Groepslessen en apparatuur
Voor veel mensen is het aanbod van groepslessen erg belangrijk. Informeer hier dus vooraf naar. Volg je vaak zumba of juist pump? Kijk vooral goed naar het rooster van de sportschool.

Daarnaast is het voor wanneer je krachttraining wilt doen, erg belangrijk dat de juiste apparatuur aanwezig is. Vraag dus zeker vooraf een rondleiding.

4. Openingstijden
Wil je graag in de ochtend voor je werk sporten? Of juist in de avond? Of sport je graag in het weekend? Het is belangrijk naar de openingstijden te kijken. Sommigen sportscholen gaan pas om 9.00 uur open, anderen al om 6.00 uur. Andere sportscholen zijn 24 uur per dag open. Houd dus rekening met je werktijden en zorg ervoor dat de sportschool openingstijden heeft die bij jou passen.

5. Drukte
Op sommige sportscholen is het gewoon te druk! Je komt dan nooit aan je eigen sportschema toe en moet altijd settelen voor andere oefeningen dan je zou willen doen. Vraag hier dus naar bij je sportschool en ga desnoods een keer kijken wanneer het druk is om te kijken of er voldoende ruimte is.

6. Andere faciliteiten
Ga je na het sporten graag naar de sauna? Of zwem je graag? Natuurlijk is het belangrijk om daar ook naar te kijken bij de keuze van je sportschool. Net zoals het belangrijk is hoe de douches en kleedruimten eruit zien. Is alles schoon? Zijn er voldoende lockers aanwezig? Zijn er aparte douches?