Zijn augurken gezond?

Augurken zijn vaak een alternatief voor noten, kaas en andere vette borrelhapjes. Wie iets gezonder wil eten, kiest voor augurken. Daarnaast vind je augurken ook vaak op gecombineerd met vlees. Een augurk behoort tot dezelfde familie als de komkommer, maar is niet hetzelfde als een komkommer. Wel wordt er van komkommers vaak augurken gemaakt door deze te leggen in zoetzuur. Maar zijn augurken eigenlijk wel zo gezond?

100 gram augurken bevat zo’n 7 calorieën. Heel weinig natuurlijk. Een augurk levert verder echter ook geen voedingsstoffen. Het is dus gewoon vulling voor je maag. De enige vitamine die augurken bevatten is vitamine K. Deze vitamine zorgt voor een goede bloedstolling. Ook stellen veel onderzoeken dat deze vitamine onmisbaar is bij de aanmaak van nieuwe botten. Met 6 a 7 augurken heb je alle vitamine K al binnen voor 1 dag.

Het meest negatieve aspect van de augurk is dat deze zeer veel natrium bevat. Dit maakt een augurk niet er gezond. Het eten van te veel zout is namelijk de oorzaak van vele gezondheidskwalen zoals een te hoge bloeddruk. Maar wie de augurk met mate eet, en verder een gezond voedingspatroon zonder te veel natrium heeft, kan natuurlijk prima augurken eten.

Conclusie
Een augurk is niet super gezond omdat het bijna geen voedingsstoffen voor je lichaam bevat en wel erg zout is. Zo nu en dan eten kan natuurlijk geen kwaad. Zeker niet voor je dieet omdat augurken weinig calorieën bevatten. Wanneer je je ongezonde snack vervangt door augurken dan ben je goed bezig!