Waarom zweten mensen met overgewicht sneller?

Het staat helemaal niet vast dat mensen met overgewicht altijd meer zweten. Sommigen hebben daar namelijk juist helemaal geen last van. Dat gezegd hebbende zijn er wel redenen waarom je meer transpireert wanneer je overgewicht hebt. Stel je wordt 10 kilo zwaarder dan je nu bent, dan is de kans groot dat je meer gaat zweten.

Voor een groot deel komt dat omdat je meer inspanning moet leveren wanneer je overgewicht hebt. Je sleept de overtollige kilo’s namelijk continue met jezelf mee. Hoe zwaarder je bent, hoe meer energie het kost om iets te doen. En wanneer je meer inspanning levert, zweet je natuurlijk ook meer. Hoe zwaarder je bent, hoe meer calorieën je lichaam ook verbruikt met welke bezigheid dan ook.

De functie van zweet is dat het lichaam afkoelt. Je lichaam is continue bezig zichzelf op de juiste temperatuur te houden. Wanneer de temperatuur te hoog is, wil het lichaam afkoelen door meer te zweten. Vet isoleert zeer goed de warmte. Mensen met veel vet houden dus meer warmte vast waardoor het lichaam meer moet zweten om weer op een juiste temperatuur te komen.

Overigens is het ook zo dat dikke mensen meer huidplooien hebben. Het zweet kan zo niet verdampen maar blijft tussen de huidplooien zitten. Zo kan het lijken alsof dikke mensen meer zweten.