Sporten tijdens de zwangerschap is heel gezond. Het heeft veel voordelen voor zowel baby als moeder. Maar natuurlijk kan je niet verwachten dat je net zo kan sporten als voor de zwangerschap. In de eerste drie maanden zul je waarschijnlijk moe en misschien ook misselijk zijn. Sporten kan dan een grote opgave zijn. Jammer, want in het eerst trimester zit de baby nog goed beschermd en mag je in principe alle sporten nog beoefenen. Later in de zwangerschap moet je voorzichtiger zijn.
Vanaf het eerste trimester wordt het afgeraden om contactsporten te doen. Sporten waarbij je risico loopt dat er iets tegen je buik aan komt moet je dan dus vermijden. Het gaat bijvoorbeeld om balsporten zoals tennis, korfbal en basketbal. Maar ook om een sport als paardrijden en skaten. Het risico op vallen is te groot.
Daarnaast is het verstandig je tempo aan te passen. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om niet met een te hoge hartslag te sporten. Zorg ervoor dat je nog kunt praten tijdens het sporten. Een hartslag van 140 is een goede richtlijn. Zo voorkom je schade aan je kindje doordat de temperatuur te hoog oploopt en zorg je ervoor dat er voldoende zuurstof naar de baby kan. Het is natuurlijk met name belangrijk dat je naar je eigen lichaam luistert.
Sport tijdens je zwangerschap niet om conditie op te bouwen, maar om je conditie vast te houden. Wanneer je voor de zwangerschap fanatiek sportte kun je tijdens de zwangerschap ook een stuk fanatieker sporten. Wanneer je voor de zwangerschap helemaal niets aan sport hebt gedaan, is het verstandig om te beginnen met bewegen. Met name wandelen en zwemmen zijn daar zeer geschikt voor. Ga niet opeens hardlopen tijdens je zwangerschap wanneer je dat daarvoor nooit deed.
Je mag dus zeker sporten tijdens de zwangerschap. Het wordt zelfs aangeraden om dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen. Je moet wellicht wel je tempo aanpassen en natuurlijk goed naar je eigen lichaam luisteren.