Wat zegt ontlasting over de gezondheid?

Onze ontlasting zegt veel over onze gezondheid. Zo betekend een stinkende ontlasting een tekort aan spijsverteringsenzymen waardoor gifstoffen in de darminhoud achter blijven. Gelukkig kan je veel doen aan een slechte stoelgang. Bekijk daarom je ontlasting eens goed en reageer op de juiste manier! Een goede stoelgang en een goede werking van de spijsvertering doen wonderen voor de gezondheid.

Stoelgangproblemen kunnen lastig zijn. Er is een onmiskenbaar verband tussen de stoelgang en de voeding. De oplossing voor een slechte stoelgang is betere voeding. Maar wat zegt de ontlasting zelf over de gezondheid van ons lichaam?

Konijnenkeutels
Konijnenkeutels duiden op een verminderde werking van de lever. Het is aan te raden om deze te ontgiften en gedurende een aantal dagen geen voedingsmiddelen als koffie, suiker of andere belastende voedingsmiddelen voor de lever te consumeren.

Lichtgekleurde ontlasting
Dit duidt op een slechte vertering van vette voedingsmiddelen. Waarschijnlijk heeft het lichaam de afgelopen dagen te veel vet binnen gekregen. Een belangrijke oorzaak hiervan is een tekort aan goed vetten, de onverzadigde variant. De oplossing is het verminderen van de hoeveelheid verzadigde vetten in de voeding en het verhogen van de hoeveelheid onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten vindt men in bijvoorbeeld lijnzaad, avocado en noten. Een overdaad aan onverzadigde vetten schaadt natuurlijk ook.

Stinkende ontlasting
Stinkende ontlasting staat gelijk aan een tekort aan spijsverteringsenzymen waardoor gifstoffen in de darminhoud achter blijven. Neem vanaf nu bij elke maaltijd voeding die rijk is aan deze enzymen. Spruitjes, avocado, papaja, ananas, banaan en mango zijn typische voorbeelden van voeding met veel spijsverteringsenzymen.

Glibberige ontlasting
Ook glibberige ontlasting geeft aan dat de lever het moeilijk heeft. Versterk je lever door het eten van, bloemkool, brocooli, ei, kool, knofklook, koolrabi, noten, spruitjes, zaden en pitten. Verder is ook een reinigingskuur aan te raden voor een goede werking van de lever.

Remsporen
De oplossing voor remsporten is het consumeren van meer voedingsvezels en minder slijmproducerende voeding.

Voedsel in de ontlasting
Wanneer er onverteerd voedsel in de ontlasting is te zien betekend dit dat de spijsvertering niet goed werkt. De grootste oorzaak hiervan is dat te snel wordt gegeten. De spijsvertering begint met het kauwen van voeding in de mond. Wanneer dit slechts oppervlakkig en haastig gebeurd, is dit het begin van een slechts spijsvertering. Neem de tijd om te eten en kauw je eten goed.

Waterige, dunne ontlasting
Diarree wordt veroorzaakt door een bacterie. Er zijn echter ook mensen die altijd dunne ontlasting hebben. Dit duidt op een verstoorde werking van de milt. Eet bonen en granen en vermijd rauwe voeding als groente en fruit.