Oplossing voor stoelgangproblemen

Wat zegt de stoelgang over de voeding? Er is een onmiskenbaar verband tussen de stoelgang en de voeding. Mensen die ongezond leven, onvoldoende bewegen of te weinig water drinken hebben aanzienlijk meer problemen met hun stoelgang. Je kunt je stoelgang verbeteren door bewegen en goed eten. In dit artikel gaan wij in op specifieke stoelgangproblemen en hun oplossing.

Obstipatie
Veel mensen hebben last van verstopping. Van verstopping wordt al gesproken wanneer men minder dan 1 keer per dag de darmen kan legen. Ook de zogenaamde ‘konijnenkeutels’ zijn een signaal voor verstopping. Met behulp van goede voeding is dit probleem gelukkig snel op te lossen. Het is raadzaam om minder zuivelproducten, vlees, verzadigd vet, pittig voedsel en suiker en dergelijke te nemen. Om verstopping tegen te gaan moet men juist wel het volgende eten: fruit, groente, zaden en volkorengranen. Allen producten waar veel vezels in zitten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende rust te nemen, voldoende te bewegen en veel te drinken. Ook het langzaam kauwen van de voeding kan goed helpen!

Veel last van gas en een opgeblazen gevoel
Wanneer u veel last van darmgassen heeft is het ook verstandig om langzamer te eten en de voeding goed te kauwen. Bovendien is het beter om een halfuur voor de maaltijd, tot een uur na de maaltijd niet te drinken. Wel moet natuurlijk voldoende worden gedronken gedurende de dag. Een andere tip die goed werkt is om kleinere porties te eten en de avondmaaltijd niet te laat te nuttigen. Veel mensen eten te laat op de avond om vervolgens op de bank neer te ploffen. Dat is niet bevorderend voor de stoelgang. Ook hier helpt het consumeren van voldoende granen, fruit en groente! Suiker, tarwe, bewerkte voeding en zuivel verergeren de problemen.

Prikkelbaredarmsyndroom
Verstopping, diarree, kram, buikpijn en een opgeblazen gevoel zijn allen symptonen van het prikkelbaredarmsyndroom. Dit kan worden veroorzaakt door een teveel aan gluten of slijm. Het is verstandig om kaas, zuivel, eieren, maïs, bewerkte voedingsmiddelen, zoetstoffen, suiker, margarine, rood vlees en tarwe gedurende een paar weken niet te consumeren. Waarschijnlijk zult u al een positief verschil merken. Daarna kunt u deze producten met mate weer gaan nuttigen. Ook hier helpt vezelrijke voeding en het eten van kleinere porties die langzaam worden gegeten en goed worden gekauwd.

Indigestie, winderigheid
Winderigheid kan het gevolg zijn van pittige voeding. Ook vette voeding en het consumeren van veel zoetstoffen kunnen winderheid veroorzaken. Appelazijn, perensap, perzikensap en bananensap kunnen goed helpen tegen indigestie. Het is daarnaast natuurlijk ook verstandig om dit te voorkomen door geen pittige gerechten, bewerkte voeding, vette voeding, alcohol, cafeïne of voeding met veel vet te consumeren.