Kan veel alcohol in 1 keer drinken, leiden tot de dood?

Alcohol zorgt voor een sterk verhoogd risico op het krijgen van verschillende ziekten. Vooral leverziekten maar ook veel verschillende soorten kanker worden in verband gebracht met het drinken van alcohol. Deze link tussen alcohol en ziekte is bewezen en alcohol kan er dan ook voor zorgen dat je vroegtijdig komt te overlijden. Maar naast het ontwikkelen van verschillende ziekten door langdurig alcoholgebruik kun je ook doodgaan aan het drinken van veel alcohol in 1 keer. Iets wat tegenwoordig steeds vaker voorkomt. Het wordt ook wel comazuipen genoemd. Soms plegen mensen zelfmoord door veel alcohol te drinken. Maar hoeveel alcohol kan je lichaam aan?

Alcohol en tabak zorgen voor veel meer doden dan illegale drugs. Tabak en alcohol zijn gelegaliseerde drugs. Helaas vaak met fatale gevolgen. Wanneer iemand overlijdt door het drinken van veel alcohol, wordt dit ook wel alcoholvergiftiging genoemd. Dit gebeurt bij een alcoholpromillage van meer dan 4. Hoe snel het alcoholpromillage stijgt, dus de hoeveelheid alcohol in je bloed, is onder meer afhankelijk van hoe vaak je drinkt en hoe snel je drinkt. Maar ook leeftijd speelt bijvoorbeeld een rol.

Hoe meer je drinkt, hoe groter de lichamelijke gevolgen. Waar bij lage hoeveelheden deze gevolgen vaak gewenst zijn, zoals meer gezeliig praten en meer ontspannen, worden de gevolgen steeds minder gewenst naar mate je meer drinkt. Denk daarbij aan onduidelijk praten, geheugenverlies, slechte coördinatie en vertraagde reactietijd. Op het moment dat je dubbel gaat zien, onderkoeld raakt, misselijk bent en zelfs moet overgeven kun je natuurlijk beter stoppen met drinken. Wanneer je door gaat kun je last krijgen van ademhalingsstoornissen, coma en uiteindelijk de dood.

Iemand die regelmatig drinkt heeft na ongeveer 20 glazen alcohol in korte tijd te drinken een alcoholpromillage van 4. Dat betekent dat er een risico is op coma en overlijden. Je moet dus een hele grote hoeveelheid drank drinken om te overlijden.

Overigens is er naast het ontwikkelen van ziektes op lange termijn en het comazuipen nog een grote groep slachtoffers van alcohol. Dit zijn de personen die een ongeluk krijgen of veroorzaken en daarmee zichzelf of iemand anders doen komen te overlijden. Het meest bekende voorbeeld daarvan is een verkeersongeval met alcohol in het spel. Ook dit is overlijden ten gevolge van alcohol.