Kom je na een zwangerschap weer op gewicht?

Na een zwangerschap lijkt het soms onmogelijk om weer op gewicht te komen. Dit kost tijd, dat is normaal. Je bent negen maanden zwanger geweest, trek er dus ook gerust negen maanden voor uit om je lichaam weer in vorm te krijgen. Maar het is zeker niet onmogelijk om weer op je oude gewicht terug te komen na je bevalling. Je hebt eigenlijk twee dingen nodig: geduld en doorzettingsvermogen.

Een groot deel van het gewicht dat je bijkomt tijdens de zwangerschap ben je tijdens de bevalling al kwijt. In de weken daarna verlies je nog meer gewicht zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen. De laatste kilo’s kunnen echter wat meer moeite kosten. Je hebt tijdens de zwangerschap onder invloed van hormonen een extra vetlaagje aangemaakt in het belang van de baby. Dit vetlaagje zul je er zelf weer vanaf moeten krijgen door een combinatie van dieet en beweging.

Wanneer je borstvoeding geeft, kost dit veel energie. Ongeveer 500 calorieen per dag. Het is gedurende deze periode belangrijk om voldoende te eten en niet op dieet te gaan.

Het is belangrijk om niet meteen te gaan sporten na de bevalling, hier kan je rustig mee beginnen na zes weken. Na zes weken kun je weer beginnen met sporten en dat gaat je heel goed helpen bij het terugkomen op gewicht. Eet daarnaast gezond maar ga niet op een strikt dieet. Je zult zien dat de kilo’s er vanzelf afgaan na verloop van tijd.

Doe aan krachttraining. Dat is de beste sport om een mooi figuur terug te krijgen. Met krachttraining krijg je niet alleen je figuur van voor de bevalling weer terug, maar wordt je figuur misschien nog wel beter dan voor de bevalling.

Het belangrijkst is om minder calorieen te eten dan je verbruikt. Zo zul je vanzelf gewicht verliezen. Zorg voor een dieet met veel vezels en eiwitten. Zorg voor volkoren producten en laat suikers zoveel mogelijk staan. Houd goed bij hoeveel je eet en hoeveel energie er in je eten zit.