Mag je spinazie opwarmen?

Spinazie is een groente die veel nitraat kan bevatten. Dit is de reden dat soms wordt aangeraden om bereide spinazie niet te bewaren om op een later moment te eten, maar weg te gooien. Nitriet is een voor de mens schadelijke stof die wordt geproduceerd door bacteriën die voorkomen in spinazie. Maar betekent dit dat je spinazie nooit mag bewaren en opwarmen?

Nitraat kan in het lichaam van de mens worden omgezet in de schadelijke stof nitriet. Dit is een gevaarlijke giftige stof. In groente zit niet direct een schadelijke hoeveelheid nitraat voor de mens. Nitraat vind je namelijk ook gewoon in drinkwater. Het gaat er echter om dat je de stof niet in grote hoeveelheden binnen krijgt. Je lichaam kan nitraat namelijk ook omzetten in kankerverwekkende stoffen. Wanneer je echter de hoeveelheid nitraat in voeding beperkt, heeft dit geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Er zijn wel een aantal dingen die de hoeveelheid nitraat beperken:
1. Koel de spinazie zo snel mogelijk af. Bijvoorbeeld door deze meteen in de koelkast te zetten.
2. Bewaar de spinazie niet langer dan twee dagen.
3. Bewaar de spinazie bij een temperatuur lager dan zeven graden. Bacteriën die nitriet produceren vermenigvuldigen zich zo minder.
4. Geef het niet aan kinderen jonger dan zes maanden.