Waarom slaap zo belangrijk is als je probeert af te vallen

Dat slaap belangrijk is om te kunnen functioneren merk je al snel wanneer je slecht slaapt. Sommige mensen merken dit al wanneer ze 1 nacht slecht hebben geslapen. Gevolgen kunnen groot zijn. Je oog-handcoördinatie zal afnemen waardoor de kans op ongelukken groter is. Met name in het verkeer ontstaan veel ongelukken indirect vanwege een slaaptekort. Ook je concentratie vermindert, je bent je emoties niet de baas, je bent humeurig, je immuunsysteem werkt niet optimaal en je ziet er ook nog slecht uit. Een schoonheidsslaapje wordt immers niet voor niks zo genoemd. Een tekort aan slaap doet de huid geen goed. Maar ook wanneer je wilt afvallen is slaap ontzettend belangrijk!

Er zijn vele studies die hebben aangetoond dat wanneer je te weinig slaapt, je meer zult eten. Dit komt enerzijds doordat je je moe en energieloos voelt. Dat is een soortgelijk gevoel als wanneer je honger hebt. De primaire reactie is daardoor dat je iets moet eten. Maar eigenlijk gaat het hier dus gewoon om een slaaptekort. Hierdoor heeft je lichaam vooral behoefte aan de ongezonde snelle koolhydraten en vetten. Anderzijds ben je te moe en lusteloos om goed voor jezelf te zorgen en grijp je vaak naar iets makkelijks.

Tevens is wetenschappelijk aangetoond dat een slaaptekort van grote invloed is op je hormonen. Een slaaptekort verhoogt het level aan cortisol, het stresshormoon dat er om bekend staat de veroorzaker te zijn van de opslag van buikvet. Mensen met hogere cortisolniveaus in hun bloed hebben een grotere buikomvang.

Wie het minst slaapt, weegt het zwaarst. Wanneer je wilt afvallen is het dus van groot belang dat je zorgt dat je elke dag voldoende slaapt! Dit is 1 van de simpelste manieren om gezond af te vallen.