Vitamine K kan belangrijk zijn bij het afvallen

Een tekort aan vitamine K kan een stille oorzaak zijn van overgewicht. Dat komt doordat vitamine K een positieve invloed heeft op de insulinegevoeligheid van je lichaam. En laat insuline nu net heel bepalend zijn voor hoeveel je weegt. Maar hoe werkt dit nu precies?

Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat je lichaam vet gaat opslaan. Hoe meer insuline, hoe hoger je vetopslag zal zijn. Wanneer je vitamine K in je dieet verwerkt, dan wordt de gevoeligheid van je lichaam voor insuline hoger. Dat betekent dat je lichaam minder insuline gaat aanmaken. En dat heeft weer tot gevolg dat je minder vet op zult slaan. Het loont dus zeker om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine K binnen krijgt.

Mensen die alcohol drinken hebben vaker een tekort aan vitamine K. Net als mensen die een dieet volgen en dus via de voeding te weinig binnen krijgen. Ook mensen met een ongezond voedingspatroon hebben vaker een tekort. Dat komt omdat vitamine k met name te vinden is in fruit en groenten.

In welke producten zit vitamine K?
Vooral fruit en groeten zijn rijk aan vitamine K. Vooral groene bladgroente zoals broccoli, boerenkool en spinazie zijn een goede bron. Deze drie groene bladgroenten bevatten erg veel vitamine K. Maar ook zuurkool, doperwten, groene thee, melkproducten, eieren, granen en vlees bevatten vitamine K. Qua fruit zijn met name avocado, banaan, veenbessen, frambozen, bosbessen, bramen, peren en pruimen rijk aan vitamine K.

Ook margarine en olijfolie zijn grote leveranciers van vitamine K.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om vitamine K binnen te krijgen in een supplement.