Voldoende slaap vermindert hoeveelheid buikvet

Voor veel mensen is de buik de meest opvallende plaats waar vetopslag plaats vindt. En het is vaak niet alleen de meest opvallende plek, maar voor veel mensen ook de eerste plek waar vet zich opslaat. Het is moeilijk om hier iets aan te doen. Er zijn veel mensen met een gezond gewicht die toch een buikje hebben. Gelukkig is er goed nieuws. Je kunt al slapend iets doen aan je buikje. Letterlijk. Want mensen die genoeg slapen hebben minder vaak last van buikvet. Hier lees je hoe dat komt.

Hormonen zijn van grote invloed op je. Zowel op je gemoedstoestand als op je gewicht. En dan niet alleen hongerhormonen zijn hier van invloed op. Het hormoon leptine is van grote invloed op de hoeveelheid buikvet. Dit komt doordat het hormoon van invloed is op je stofwisseling. Het hormoon geeft signalen aan je hersenen af om wel of geen buikvet op te slaan.

Leptine geeft ook het gevoel dat je verzadigd bent. Zowel te veel leptine als te weinig leptine maken het moeilijk om een gezond gewicht te behouden. Te weinig leptine zorgt ervoor dat je stofwisseling vertraagd waardoor je minder energie verbruikt. Bij een overschot aan leptine ontstaat ongevoeligheid. In beide gevallen wordt het signaal van verzadiging niet goed doorgegeven aan de hersenen waardoor je te veel eet. Daarnaast is je stofwisseling vertraagd waardoor je lichaam minder calorieën verbrandt.

Leptine wordt aangemaakt tijdens je slaap. De productie van het hormoon kan uit balans raken wanneer je te weinig slaapt. Dit komt mede doordat leptine in bepaalde fases van je slaap wordt aangemaakt. Wie weinig slaapt heeft een veel grotere kans op overgewicht. Wie 7 uur per dag slaapt maakt voldoende leptine aan voor een juiste balans. Wanneer je last hebt van buikvet is het dus zeker de moeite waard om je slaappatroon onder de loep te nemen en ervoor te zorgen dat je minimaal 7 uur voldoende slaapt.