Wat is het verschil tussen melk en karnemelk en wat is gezonder?

Een ander woord voor karnemelk is botermelk. Dit zegt verder niks over de hoeveelheid vet in de melk, karnemelk is namelijk vetarm. Botermelk werd als naam gegeven omdat deze melk een bijproduct is van de productie van boter. Tegenwoordig is karnemelk echter een populaire drank en wordt deze geproduceerd. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen melk en karnemelk? En wat is gezonder? Kun je beter melk drinken of is karnemelk gezonder?

Karnemelk wordt tegenwoordig gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan magere melk. De melksuiker wordt door deze bacteriën omgezet in melkzuur. De zure melk die dan ontstaat, noemen we karnemelk. Karnemelk als bijproduct van de productie van boter wordt ook nog verkocht. Hiervoor moet je echter wel even zoeken! Zuivelboerderijen en natuurvoedingswinkels verkopen dit soms.

Is melk of karnemelk gezonder?
Hoewel vaak wordt aangenomen dat hoe zuurder een melkdrank is, hoe gezonder deze is, is dat eigenlijk niet waar. Het voordeel van karnemelk is dat deze gemaakt is van magere melk en dat er weinig vet in zit. Dat geldt natuurlijk ook voor magere melk. Beiden dranken zijn rijk aan eiwit, vitamine B12, vitamine B2 en calcium.

Vanwege het proces van omzetting van melksuiker in melkzuur kunnen mensen die last hebben van een lactose-intolerantie karnemelk vaak beter verdragen. Er zit immers een stuk minder melksuiker in. Verder zijn de voedingswaarden ongeveer gelijk. Wel kun je qua hoeveelheid aanwezige vetten dus beter karnemelk drinken dan halfvolle of volle melk. Vergelijk je karnemelk echter met magere melk, dan is er vrijwel geen verschil in voedingswaarde.