Is beschuit gezond?

Het ene beschuitje is het andere niet. Net als met brood heb je verschillende varianten. De beschuitjes zoals je ze waarschijnlijk het beste kent zijn van wit meel. Maar tegenwoordig zijn er ook andere varianten en ook volkoren beschuit. Maar is beschuit gezond? Kun je beschuit gebruiken als vervanging van brood?

Veel mensen ontbijten met beschuit. Ze hebben vaak het idee dat ze gezond eten omdat er geen vet in beschuit zit, alhoewel vet niet ongezond is. Helaas bevatten beschuiten wel veel snelle koolhydraten en weinig vezels en eiwit. Zelfs de volkoren variant bevat vaak weinig vezels. Mede doordat beschuit dat wordt verkocht onder de noemer ‘volkoren’ vaak niet volledig is gemaakt van volkoren meel. Natuurlijk maakt het ook uit met welk beleg je je beschuitje eet.

Al met al hoef je het beschuit zeker niet te laten staan. Het is niet gezond, maar ook niet heel ongezond. Een beschuitje weegt weinig en bevat daardoor ook weinig calorieën. Er zijn veel gezondere keuzes, zeker wanneer je gewicht wilt verliezen. Kies voor een eiwitrijk ontbijt en kies voor volkoren brood. Dat zijn betere keuzes dan het beschuitje.

Is beschuit een goede vervanger van brood?
Beschuit is geen goede vervanging van brood. Dat komt met name doordat er te weinig vezels in zitten. Zelfs wanneer je kiest voor volkoren beschuit zitten er, vergeleken met volkoren brood, weinig vezels in. Om aan je dagelijks portie vezels te komen zul je heel veel beschuitjes moeten eten. 1 volkoren beschuitje bevat 0,8 gram vezels. Je moet dus meer dan 40 beschuitjes eten om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels te komen. in volkoren brood zitten meer vezels en meer eiwitten. Dit geeft langer een vol gevoel waardoor je niet snel weer honger krijgt. Beschuit bevat juist veel snelle koolhydraten. Hierdoor piekt je bloedsuikerspiegel snel, maar bij de daling krijg je weer veel honger en is het moeilijk om niet weer snelle koolhydraten te eten. Om dit te voorkomen kun je beschuit natuurlijk combineren met bijvoorbeeld pindakaas.