Hoe je je goede voornemens wel volhoudt!

De meeste mensen gaan het nieuwe jaar in met goede voornemens. Toch slagen bijna geen van deze goede voornemens. Wanneer je net start met goede voornemens gaat dit vaak goed. Je hebt veel motivatie en haalt veel voldoening uit het gegeven dat je goede voornemens kunt volhouden. Dat komt omdat het nu eenmaal ontzettend moeilijk is om een gedragsverandering te bereiken. Maar met de tips in dit artikel zorg je ervoor dat je goede voornemen de vorm aanneemt van een gedragsverandering waardoor je je doelen kunt bereiken.

Maak het een gewoonte
Ergens iets een gewoonte van maken klinkt makkelijk, maar dat is het helaas niet. Volgens de wetenschap wordt iets een gewoonte als je het gedurende zes weken consequent doet. Sta je bijvoorbeeld elke dag om 6.00 uur op de komende weken? Of ga je elke dag een halfuur sporten gedurende zes weken? Als je het zo lang vol houdt is er een grote kans dat het een gewoonte is geworden. En wanneer het eenmaal in je systeem zit kost het je geen, of in ieder geval veel minder, moeite meer om het vol te houden.

Vertel niemand over je goede voornemens
Het probleem met goede voornemens is dat het in het begin vaak goed gaat en je de motivatie makkelijk kunt vinden, maar dat dit steeds moeilijker wordt om vol te houden. Dat komt doordat er stofjes in je hersenen worden aangemaakt die ervoor zorgen dat je een euforisch gevoel krijgt. Je bent trots op jezelf. Maar hoe vaker je iets doet, hoe minder dit trotse gevoel boven komt. Het wordt dus steeds meer een kwestie van discipline en wilskracht. En helaas, hoe pijnlijk de realiteit ook is, ontbreekt het vaak juist aan discipline en wilskracht.

Wanneer je niemand vertelt over je goede voornemens wordt je ook niet beloond met een (overdreven) positieve reactie terwijl je eigenlijk nog niks hebt gedaan. Het hebben van een goed voornemen is nu eenmaal niet echt een prestatie. Bovendien heb je goede voornemens natuurlijk ook vooral voor jezelf. En hoe leuk is het dat mensen uit zichzelf merken dat je iets hebt bereikt?

Geef niet op als het even niet lukt
Niemand is perfect. En 365 dagen per jaar je goede voornemens in de praktijk uitvoeren is vrijwel onmogelijk. Gun jezelf ook gebreken en dagen dat je juist niet aan je goede voornemens hoeft te houden. Gepland of ongepland. Zorg dat je niet de instelling hebt dat alles meteen verpest is als je je een keer niet aan je goede voornemens hebt gehouden. Het gaat om een trend. Zorg er dus voor dat je meer sport dan vorig jaar, minder alcohol drinkt dan vorig jaar of minder koffie drinkt dan vorig jaar. Dan kom je al een heel eind. Je doet het namelijk beter dan vorig jaar!