Eet wat vaker linzen!

Linzen zijn super gezond en bovendien erg makkelijk te bereiden. In tegenstelling tot bonen, hoeven linzen niet van te voren te weken, je kunt ze dus meteen in gerechten bewaren. Linzen zijn super gezonde peulvruchten, mede doordat ze voor 25% uit eiwit bestaan. 100 gram gedroogde linzen bevat 21 gram eiwit en 16 gram vezels. Verder zit er slechts 1 gram suiker en 1,5 gram (vooral gezond) vet in. Ze zijn er in heel veel verschillende kleuren maar de voedingswaarde en de voordelen zijn gelijk. Welke gezondheidsvoordelen geven linzen?

Helpen bij het afvallen
Linzen passen goed binnen een dieet. Dat komt natuurlijk door de grote hoeveelheid eiwitten en vezels die ze bevatten. Ze geven zo een verzadigd gevoel. De grote hoeveelheid complexe koolhydraten houden je bloedsuikerspiegel op peil. Dat helpt weer om snacken te voorkomen.

Goede stoelgang
De grote hoeveelheid vezels in linzen draagt bij aan een gezonde spijsvertering en een goede stoelgang. Linzen voorkomen verstopping en zorgen ervoor dat je makkelijk naar de wc kunt gaan.

Linzen voorkomen hart- en vaatziekten
Onderzoek toont aan dat wanneer je regelmatig linzen eet, dit het risico op hart- en vaatziekten verlaagd. Dat komt grotendeels doordat het slechte cholesterol verminderd.

Lager risico op kanker
Wie meer peulvruchten eet, verlaagd daarmee het risico op kanker. Er zijn onderzoeken die aantonen dat het risico op borstkanker met bijna een kwart afneemt wanneer je regelmatig linzen eet.

Linzen zijn makkelijk te verwerken in verschillende gerechten. Je kunt ze toevoegen aan vrijwel elk rijstgerecht maar ook in koude gerechten zoals salade zijn ze erg lekker. Door de vele verschillende kleuren kun je er gemakkelijk een leuk gerecht van maken! Je hebt namelijk, zwarte, groente, witte, bruine en gele linzen.