Kan je vet omzetten in spieren?

Veel mensen zijn op zoek naar een manier om vetmassa om te zetten in spiermassa. Helaas is dit niet mogelijk. Vetmassa kan niet worden omgezet in spiermassa. Gelukkig is er ook nog goed nieuws. Wanneer je meer spiermassa krijgt, zal de hoeveelheid vetmassa van je lichaam vanzelf afnemen.

Spieren verbruiken meer energie dan vetmassa. Dat betekent dat wanneer de hoeveelheid spiermassa in je lichaam toeneemt, je lichaam ook meer calorieën in rust zal verbranden. Dus ook wanneer je niet sport, verbruik je met een gespierd lichaam veel meer calorieën dan iemand met minder spiermassa. En dat is de sleutel tot het verliezen van gewicht. Je kunt namelijk op twee manieren sporten:

1. Cardiotraining
Hiervan is het effect dat je met name tijdens de training calorieën verbruikt. En wanneer je meer calorieën verbruikt dan je eet, zul je natuurlijk afvallen.

2. Krachttraining
Tijdens een krachttraining verbrand je veel minder calorieën dan bij een cardiotraining. Toch is het lange termijn effect beter. Je lichaam gaat namelijk door de toename van spiermassa, ook in rust meer calorieën verbranden. Dit zorgt ervoor dat je af zult vallen.

Wanneer je blijvend gewicht wilt verliezen, kun je je dus het beste richten op krachttraining. Ook een combinatie van cardiosporten en krachtsporten werk natuurlijk! Je ziet dus vaak veel meer een jojo-effect bij mensen die alleen aan cardiotraining doen.

Hoewel het dus niet mogelijk is om vet letterlijk om te zetten in spieren, zul je wanneer je spiermassa aankomt, uiteindelijk vaak vetmassa verliezen.

Vetcellen die heb je en daar kom je (gelukkig) nooit van af. Het aantal vetcellen neemt zelfs helemaal niet af wanneer je dunner wordt. Wanneer je aankomt in gewicht krijg je er vaak wel vetcellen bij. De hoeveelheid vetcellen in je lichaam neemt echter niet af wanneer je gewicht verliest. Wel wordt de opname van vet per cel sterk vermindert. Het is dus gelukkig helemaal niet erg dat je veel vetcellen hebt. Wat belangrijk is, is de hoeveelheid vet die de vetcellen bevatten.